Europa, mai dependentă de gazele rusești în 2019

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Două treimi din exporturile Gazprom sunt dirijate către Europa
Două treimi din exporturile Gazprom sunt dirijate către Europa
Gazprom estimează că va vinde în 2019 mai multe gaze naturale în Europa, depășind recordul stabilit anul trecut. Creșterea exporturilor de gaze rusești ar putea fi determinată de o producție mai redusă a Olandei și țărilor care exploatează zăcămintele din Marea Nordului, pe fondul creșterii cererii, susține directorul pentru exporturi al Gazprom, Elena Burmistrova, citată de Reuters. 

Câmpul Groningen din Olanda, cândva cea mai mare exploatare de gaze din Europa, se află în declin. ”Producţia din Marea Nordului este şi ea în scădere...Astfel, se face loc liber pentru gazele naturale ruseşti”, a spus Elena Burmistrova la conferinţa European Gas organizată la Viena. Însă Gazprom este preocupată să nu stârnească temerile decidenților europeni legate de influența politică pe care o are dependența de gazele rusești, astfel că producătorul rus a evitat să stabilească o țintă de exporturi către Europa.

De peste 50 de ani Rusia livrează gaze naturale Europei prin gazoducte care fac legătura cu câmpurile sale de gaze din Siberia şi nordul Rusiei. Moscova mizează foarte mult pe piaţa europeană în condiţiile în care vânzările Gazprom sunt responsabile pentru 5% din PIB-ul Rusiei, evaluat la 1.600 miliarde de dolari. Burmistrova a mai spus că Gazprom face eforturi pentru a-şi majora cota de piaţă în Europa, unde compania generează două treimi din vânzările sale de gaze. "Potrivit estimărilor preliminare, cota noastră în Europa a fost de 34% în 2017, iar în 2018 este posibil să fi crescut până la aproximativ 35%", a spus Burmistrova.

Citește și: Exporturile de gaze rusești, un nou record în 2018

Unele state europene, în special din Europa de Est, şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de creşterea puterii energetice a Rusiei. Cu toate acestea managerul Gazprom a spus că firma rusă s-a dovedit un furnizor de încredere de gaze naturale iar exporturile sale în Europa nu vor ave de suferit de pe urma chestiunilor politice.

Însă planurile de export ale Gazprom ar putea fi afectate de creşterea producţiei de gaze de şist în SUA precum şi de planurile preşedintelui Donald Trump privind vânzarea de către SUA a unor cantităţi mari de gaze naturale lichefiate în Europa. De exemplu, în perioada ianuarie-octombrie 2018, livrările de gaze naturale lichefiate din SUA în Europa s-au ridicat la 3,23 milioane tone, comparativ cu 0,7 milioane tone în perioada similară a lui 2017.

Cu toate acestea, Burmistrova a minimalizat pericolul reprezentat de gazele naturale lichefiate din SUA pentru poziţia dominantă de care se bucură gazele naturale ruseşti pe piaţa din Europa. "Vom fi întotdeauna competitivi în raport cu gazele naturale lichefiate din SUA", a spus Burmistrova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel