Europa vs SUA. Cristian Pârvan: America s-a născut "cu pistolul pe masă"

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
SUA, UE / sursa foto: Freepik.com
SUA, UE / sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
Analistul Cristian Pârvan a vorbit despre perspectivele economiei României care, din păcate, nu arată deloc bine, strategia decidenților fiind una bazată pe ”improvizații, nu pe o gândire de viitor”. În ceea ce privește șansele Europei de a face față concurenței cu SUA și China pe linie de competivitate, el s-a declarat sceptic că UE va reuși. 

Analistul Cristian Pârvan a fost întrebat, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, dacă Europa pierde cursa competitivității în fața Statelor Unite, a Chinei, unde lucrurile se mișcă mult mai rapid, fie că vorbim de industria auto sau inteligența artificială? Cu siguranță, a dat de înțeles invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. Și a explicat: ”Pentru că America s-a născut cu pistolul pe masă, cine l-a luat primul și l-a împușcat pe celălalt a câștigat, metaforic vorbind. Este clar că America este obișnuită cu măsuri brutale, luate în timp scurt și care, la un moment dat, creează un avantaj pentru economie. 

Uităm de ce le-am inițiat

La noi, în Europa, trebuie să accepte 27 de țări, în perspectivă 35, niște măsuri, le dezbatem și le analizăm până când uităm de ce le-am inițiat. Din păcate, interesele fiecărei țări devin, în aceste condiții, tot mai pronunțate și mai prezente și se merge, din păcate, cu măsuri care favorizează anumite sectoare”, a spus Cristian Pârvan. 

Europa, unde?

El a dat exemplul materiilor prime critice. ”Dacă fac, la nivel europeană, lista celor 15 materiale critice și cer tuturor țările europene care le dețin să le furnizeze Europei, întrebarea este Europei unde?”, a apreciat analistul. 

În acest context, el a amintit de președintele Donald Trump, care, fără nici o jenă, cere Ucrainei să-i dea metalele rare de care SUA au nevoie.

Nu vor mai fi deloc 

În ceea ce privește perspectivele pentru anul acesta, Cristian Pârvan a apreciat că ținta de deficit bugetar va trebui atinsă, având în vedere mizele atragerii de fonduri europene, ”capitol la care suntem mai mult decât restanți”. Analistul a subliniat că nu trebuie uitat că acești bani sunt ieftini, ”sunt degeaba, practic”, iar în cinci - zece ani nu vor mai fi deloc. Prin urmare, dacă nu folosim acum cele care ne sunt puse la dispoziție, va trebui să ne descurcăm cu ceea ce producem sau ce împrumutăm din alte surse.

 Va fi una modestă 

Sunt sceptic că industria va reuși să contribuie la creșterea PIB-ului, pentru că măsurile adoptate de decidenții politici nu sprijină nici un domeniu industrial. În paralel, comerțul va continua să aducă profit, pentru că oamenii consumă, pentru că pe ei nu îi interesează dacă este din producția internă sau din import. Și cred că, pe ansamblul, creșterea economică va fi una modestă, deși putea fi mult mai mare, pentru că avem, din păcate, o politică și o strategie economică bazată numai pe improvizații și nu pe o gândire de viitor”, a concluzionat Cristian Pârvan. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel