Europenii, tot mai pesimiști în privința nivelului lor de trai

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un sondaj de opinie care arată starea de spirit cu un an înainte de alegeri
Un sondaj de opinie care arată starea de spirit cu un an înainte de alegeri
57% dintre europeni se declară nemulțumiți de măsurile luate la nivelul Uniunii Europene pentru a face față creșterii vertiginoase a prețurilor de consum, potrivit unui sondaj publicat marți.

Două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene se declară nemulțumiți de politicile adoptate pentru a contracara inflația și sunt îngrijorați de o deteriorare a nivelului lor de trai, arată rezultatele Eurobarometrului publicat marți, cu un an înainte de viitoarele alegeri europene. 65% dintre respondenți sunt nemulțumiți de măsurile luate de guvernul lor național pentru a răspunde la creșterea prețurilor de consum, iar 57% sunt nemulțumiți de măsurile luate la nivelul UE, potrivit studiului realizat de Kantar Public pentru Parlamentul European, pe un eșantion de 26.376 de persoane. "Jumătate dintre cei intervievați consideră că nivelul lor de trai s-a deteriorat recent și se așteaptă ca acesta să scadă în continuare", potrivit studiului.

Cu toate acestea, procentul respondenților (52%) care se așteaptă ca economia țării lor să se deterioreze în următorul an a scăzut cu 8 puncte în șase luni. "Costul vieții contează foarte mult pentru oameni. Concluzia logică ar fi că își pierd încrederea în Europa. Totuși, speranță încă mai există, iar cetățenii Uniunii Europene rămân încrezători în capacitatea forurilor comunitare de a-și onora promisiunile”, a comentat Philipp Schulmeister, directorul de campanii al Parlamentului European.

Deși, potrivit sondajului, 47% dintre respondenți consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită la nivelul UE, dar această proporție este în scădere, în timp ce o treime (32%, +1 punct față de un an) consideră că UE se îndreaptă în direcția bună. 54% dintre respondenți se declară "mulțumiți" de modul în care funcționează democrația europeană, cu mari diferențe între Irlanda (82%), Franța (doar 42%) și Grecia (34%).

Lupta împotriva sărăciei, o prioritate pentru europeni

Acest sondaj, realizat în martie, oferă o imagine a opiniei publice cu un an înainte de votul din 6-9 iunie 2024 pentru reînnoirea Parlamentului European, zguduit de presupusul scandal de corupție Qatargate. 56% dintre europeni se declară interesați de aceste alegeri și două treimi (67%) spun că "probabil" ar vota dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare, cu 9 puncte mai mult decât în sondajul realizat cu un an înainte de precedentele alegeri din 2019, când prezența reală la vot a fost de 51%).

Pentru cei intervievați, "lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale" se află în fruntea listei de probleme pe care doresc ca Parlamentul European să le abordeze cu prioritate, urmată de sănătatea publică, climatul și sprijinul pentru economie, cu mult înaintea migrației și azilului, pe locul 11. Mai puțin de jumătate sunt mulțumiți de Pactul verde al UE (47%) și de politica europeană în materie de azil și migrație (43%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel