Eurostat, despre MUNCA la DOMICILIU în România

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Printre cei mai hotărâți în a-și schimba locul de muncă, dacă nu vor primi flexibilitatea dorită, se numără managerii, angajații cu funcții în departamentele de tehnologie și financiare și cei cu persoane în îngrijire.
Printre cei mai hotărâți în a-și schimba locul de muncă, dacă nu vor primi flexibilitatea dorită, se numără managerii, angajații cu funcții în departamentele de tehnologie și financiare și cei cu persoane în îngrijire.
Anul trecut, în urma introducerii măsurilor de distanţare socială ca răspuns la pandemia de COVID-19, 12,3% dintre persoanele angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în mod obişnuit de acasă, iar cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat în Bulgaria (1,2%), Romania (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%), arată datele publicat luni de de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În ultimul deceniu, ponderea persoanele angajate din Uniunea Europeană care lucrau în mod obişnuit de acasă a rămas constantă, la aproximativ 5%.

UE spune că nu urmărește amplificarea tensiunilor cu China, lucrând la un acord de investiții

În anii precedenţi, ponderea lucrătorilor care desfăşurau activităţi independente şi declarau că lucrează de acasă a fost semnificativ mai ridicată decât ponderea angajaţilor în aceeaşi situaţie. Totuşi, decalajul a devenit mai redus în 2020 deoarece ponderea persoanele angajate care lucrau în mod obişnuit de acasă a crescut de la 3,2% în 2019 la 10,8%, în timp ce ponderea lucrătorilor care desfăşurau activităţi independente a crescut într-o măsură mult mai mică: de la 19,4% în 2019 la 22% în 2020.

Există tendinţe diferite în funcţie de vârsta şi sexul angajaţilor care lucrează de acasă. În 2020, un procent mai ridicat de femei (13,2%) lucrau în mod obişnuit de acasă, faţă de bărbaţi (11,5%). Este mult mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să lucreze de acasă, anul trecut doar 6,3% dintre cei cu vârsta între 15 şi 24 de ani declarau că lucrează de acasă, comparativ cu 13% dintre cei cu vârsta între 25 şi 49 de ani şi 12,4% dintre cei cu vârsta între 50 şi 64 de ani.

Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%). În contrast, cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat anul trecut în Bulgaria (1,2%), Romania (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).

Datele Eurostat sunt publicate cu ocazia celebrării în 17 mai a Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale (ITU).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel