Cine mai are încredere în dolar?
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Pe baza acestei strategii, diferite instituții și firme și-au elaborat propriile strategii. Strategia are niște capitole mari, niște cărămizi mari la bază, și anume analizează un context global european, stabilește niște obiective fundamentale, determinând niște politici energetice, un program de investiții strategice, crează cadrul decizional și, ca orice strategie, pleacă de la o viziune.
O viziune care nu e complicată deloc, nu e sofisticată, și anume creșterea sectorului energetic în condiții de sustenabilitate, ca parte a procesului de dezvoltare a României. E foarte simplu. Obiectivele fundamentale sunt în număr de opt. În primul rând vrem energie curată, asociată cu eficiență energetică, pentru că dacă nu ne procupă cum se consumă energia, cât de eficientă este, nu am făcut nimic. Vrem o protecție a consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice, vrem o piață a energiei competitivă, vrem modernizarea sistemului de guvernanță energetică și aici suntem departe de a atinge un sistem solid și așezat.
Vrem, și este pentru prima dată când se introduce într-o strategie, creșterea calității învățământului și inovării energiei și formarea continuă a resursei umane. Degeaba construim termocentrale, degeaba facem unitățile 3 și 4, degeaba modernizăm termocentrale și construim noi hidrocentrale, dacă nu avem cu cine să le exploatăm.
Criza forței de muncă
Astăzi, criza de forță de muncă în domeniul energetic este foarte mare. Și ca să vă dau un exemplu, în momentul în care am ajuns ministru al energiei, ministerul aproba bugetele companiilor la care este acționar și m-am uitat peste bugetele respective, unde nu era prevăzut nimic de atragere de personal sau de calificare, sau de încercare de a aduce orice fel de personal. Pentru că nu este vorba numai de ingineri, este vorba despre toate tipurile de personal.
Și atunci le-am spus luați bugetele înapoi și veniți cu ele când veți avea acest capitol completat. Multe dintre companiile energetice, spre cinstea și onoarea lor, au înțeles și au venit cu, spre exemplu, prevederi de învățământ dual. La începutul anului acesta, am fost la ENEL
Nu putem vorbi despre strategia energetică așa, ca o insulă, ca o feudă. Dar noi nu suntem o feudă, suntem parte a unui context regional și european. România astăzi este furnizor de securitate regională și aș vrea ca în viitor să fie mai consolidată această poziție. Și, de asemenea, vrem să creștem aportul României pe piețele europene, desigur prin valorificarea resurselor primare naționale. Deci asta sunt obiective
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Volkswagen ar putea muta o...
România înregistrează progrese...
Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...
Președintele Franței, Emmanuel...
Președintele Rezervei Federale...
Pentru prima dată în lume,...
Grupaj de știri.
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...