BNR: Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III
Pe baza acestei strategii, diferite instituții și firme și-au elaborat propriile strategii. Strategia are niște capitole mari, niște cărămizi mari la bază, și anume analizează un context global european, stabilește niște obiective fundamentale, determinând niște politici energetice, un program de investiții strategice, crează cadrul decizional și, ca orice strategie, pleacă de la o viziune.
O viziune care nu e complicată deloc, nu e sofisticată, și anume creșterea sectorului energetic în condiții de sustenabilitate, ca parte a procesului de dezvoltare a României. E foarte simplu. Obiectivele fundamentale sunt în număr de opt. În primul rând vrem energie curată, asociată cu eficiență energetică, pentru că dacă nu ne procupă cum se consumă energia, cât de eficientă este, nu am făcut nimic. Vrem o protecție a consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice, vrem o piață a energiei competitivă, vrem modernizarea sistemului de guvernanță energetică și aici suntem departe de a atinge un sistem solid și așezat.
Vrem, și este pentru prima dată când se introduce într-o strategie, creșterea calității învățământului și inovării energiei și formarea continuă a resursei umane. Degeaba construim termocentrale, degeaba facem unitățile 3 și 4, degeaba modernizăm termocentrale și construim noi hidrocentrale, dacă nu avem cu cine să le exploatăm.
Criza forței de muncă
Astăzi, criza de forță de muncă în domeniul energetic este foarte mare. Și ca să vă dau un exemplu, în momentul în care am ajuns ministru al energiei, ministerul aproba bugetele companiilor la care este acționar și m-am uitat peste bugetele respective, unde nu era prevăzut nimic de atragere de personal sau de calificare, sau de încercare de a aduce orice fel de personal. Pentru că nu este vorba numai de ingineri, este vorba despre toate tipurile de personal.
Și atunci le-am spus luați bugetele înapoi și veniți cu ele când veți avea acest capitol completat. Multe dintre companiile energetice, spre cinstea și onoarea lor, au înțeles și au venit cu, spre exemplu, prevederi de învățământ dual. La începutul anului acesta, am fost la ENEL
Nu putem vorbi despre strategia energetică așa, ca o insulă, ca o feudă. Dar noi nu suntem o feudă, suntem parte a unui context regional și european. România astăzi este furnizor de securitate regională și aș vrea ca în viitor să fie mai consolidată această poziție. Și, de asemenea, vrem să creștem aportul României pe piețele europene, desigur prin valorificarea resurselor primare naționale. Deci asta sunt obiective
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Preţurile energiei şi...
Perspectivele economice pentru...
Această propunere aberantă vine...
Program Pașapoarte 2022....
Economia germană a devenit mult...
Piețele bursiere europene au...
Este un proiect lansat în...
Amenzile pot ajunge la 30.000...
De sâmbătă, 20 august, intră în...
Incendii de pădure, temperaturi caniculare și nici o...
Locuitorii capitalei Marii Britanii au fost nevoiți să...
Perioada de concedii se apropie...
Pe piețele mondiale, barilul se...
Dacă va fi aprobat, vaccinul,...
Gigantul tehnologic a făcut din...
În cazul celui mai mare coșmar...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Rusia a urcat pe locul trei în...
Mai mulți miliardari de top din...
Germania va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru...
Iranul plănuieşte să majoreze...