Evergrande. Specialiștii se tem de o criză financiară globală
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Evergrande. Specialiștii se tem de o criză financiară globală
Evergrande. Specialiștii se tem de o criză financiară globală
Gigantul imobiliar chinez, cu o datorie imensă de 300 de miliarde de dolari, nu a reușit să onoreze o plată de 82,5 milioane de dolari, în ciuda unui interval de grație de o lună în raport cu scadența inițială. Drama financiară va culmina, cel mai probabil, cu o o restructurare masivă a celei mai îndatorate companii din lume.

O nouă criză economică de proporţiile marii recesiuni din 2008 ne bate la uşă. Gigantul imobiliar din China, Evergrande este la un pas de faliment asta după ce a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari.

Analiştii de pe Wall Street vorbesc de un dezastru pe pieţele financiare dacă guvernul chinez nu intervine. Compania nu a onorat plată dobânzilor unor obligațiuni a caror perioada de grație expirase pe 6 decembrie Dezvoltatorul imobiliar Evergrande, a cărui criza de lichidități a zdruncinat piețele de credit ale Chinei, a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată cu datoriile sale în dolari

Falimentul companiei devenise doar o problemă de timp după ce a fost clar că, în ciuda încercărilor, Evergrande nu va fi salvat de regimul comunist şi nu va putea plăti singur datoriile. Într-un mesaj video preînregistrat în cadrul unui seminar desfășurat joi la Hong Kong, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a descris situația Evergrande ca fiind un eveniment de piață care ar trebui abordat într-un mod orientat spre piață. 

Luna trecută, gigantul imobiliar chinez Evergrande a anunțat că își va vinde toate acțiunile, un pachet de 18%, pentru 273,5 miioane dolari, deținute în platforma de streaming HengTen, parte a eforturilor de a atrage fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Din tranzacție, Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator din lume, își asumă o pierdere de circa 1 miliard de dolari, conform Reuters.

DEZBATERE: Anul european al căilor ferate în România: Este nevoie de un Pact Național pe Transporturi Feroviare?

Guvernul chinez se teme că un posibil faliment al companiei de real estate ar putea crea un efect de cascadă, ce va afecta întreaga economie națională. Acest episod se sincronizează și cu faptul că liderii de la Beijing nu au în această perioadă o relație bună cu Occidentul, timp în care se confruntă și cu pandemia de COVID-19.

Recent, guvernul din Guangdong, provincia în care se află sediul societăţii, a declarat că va trimite un grup operaţional către Evergrande pentru a supraveghea procesele de gestionare a riscurilor, urmând să mărească numărul de controale interne şi să menţină un grad constant de normalitate privind operaţiunile, la cererea companiei.

Teama de falimentul Evergrande îi duce pe mulți cu gândul la un șoc chinez de tip Lehman Brothers și la o uriașă contagiune regională, spune analistul Michael Hewson.

Lehman Brothers este o referință vie nu doar pentru investitori și specialiștii piețelor financiare, ci și pentru publicul general.

Falimentul acestei bănci americane în toamna lui 2008, în contextul unor datorii de peste 600 de miliarde de dolari, este considerat vârful crizei financiare globale, declanșate un an mai devreme, pe fondul expansiunii creditelor subprime.

Problemele de la Evergrande n-au apărut peste noapte. În anii din urmă, datoriile au crescut peste măsură, ca efect finanțării diverselor activități, de la construirea de locuințe și vehicule electrice la parcuri sportive și tematice.

Anul trecut, Beijingul a început să ia măsuri împotriva împrumuturilor excesive a sectorului imobiliar, pentru a preveni "supraîncălzirea" pieței locuințelor și pentru a atenua creșterea datoriilor.

Criza de lichiditate a accentuat scăderea valorii acțiunilor și obligațiunilor Evergrande.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel