Evoluția ROBOR. Eugen Teodorovici: Să dăm IRCC ce este al IRCC‼️

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici
Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici
Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a reacționat, într-o postare pe Facebook, după ce indicele ROBOR a marcat o nouă creștere, ajungând la nivelul maxim al ultimilor 9 ani. 

"Mai bine mai târziu decât niciodată: să dăm IRCC ce este al IRCC”, scrie fostul ministru, promotorul introducerii IRCC pentru credite în locul ROBOR-ului. 

#IRCC (Indicele de referință pentru Creditele Consumatorilor) a fost aplicat pentru toate creditele consumatorilor prin OUG 19/2019 prin care am adus câteva modificări faimoasei OUG 114/2018,  ca ALTERNATIVĂ, ca SOLUȚIE pentru contracararea #ROBOR-ului ce tot creștea de la o lună la alta‼️

După câte mi-am auzit în 2018, când, în calitate de Ministru de Finanțe, am #insistat și am reușit să IMPUN soluția IRCC, iată că, ACUM, am ajuns să am și #satisfacția recunoașterii meritului de a-mi asuma atunci IRCC, pentru #beneficiul românilor și contra #lăcomiei băncilor

Mi-aș fi dorit ca șefii PSD de azi, care se laudă acum cu IRCC și chiar încearcă să-și asume ”paternitatea” acestuia (dacă i-ați întreba, nici măcar n-ar ști semnificația acestui indice, să NU fi anulat, împreună cu PNL și cu UDMR (nu degeaba guvernează azi împreună), efectele ordonanței 114/2018 (și oug 19/2019), cu atât mai mult cu cât știau că acea #ordonanță împotriva lăcomiei a fost adoptată PENTRU cetățenii #României și pentru firmele românești‼️

Și ce bine ar fi fost dacă PNL-iștii care au urmat guvernului #PSD din care am făcut parte (dat jos chiar cu sprijinul șefilor PSD-iști de azi), n-ar fi eliminat reglementările cu privire la sectorul energetic din acea ordonanță ... Românii ar fi putut ”respira” azi, mai ușor în fața facturilor la curent electric, gaze etc. 

Trăiască ”vitejii” din politica românească‼️”, și-a încheiat Eugen Teodorovici postarea sa.

ROBOR la trei luni a trecut de 5,20%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 5,21% pe an, de la 5,20% cât a fost luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 1 aprilie 2013, când acesta s-a situat la 5,23% pe an.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,32% pe an, de la 5,31% luni, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 5,41% pe an, de la 5,40% pe an în ziua precedentă.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel