În acest context economic extrem de complicat am dorit să aflăm părerea experților din domeniul resurselor umane despre perspectivele la care să ne așteptăm. Doamna Alina Sîrbu, Partner Arthur Hunt România a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări adresate de DCBusiness.
DB: Care sunt domeniile care vor continua să recruteze în 2023? ‘
Alina Sîrbu: Companiile simt din ce în ce mai pregnant că am intrat în "era angajaților". Piața muncii se confruntă cu o cerere mai mare decât oferta, atât pentru pozițiile de muncitori calificați, dar și pentru poziții de specialiști și management. Prin urmare, companiile vor continua eforturile de a atrage candidați de pe piață. Sunt într-adevăr industrii care își vor continua creșterea și în 2023, ceea ce va determina o intensificare a căutării de personal calificat. Industria de IT își continuă creșterea, deși cu un ritm încetinit față de anii anteriori, domeniul Agricol, FMCG, Logistică, Retail.
Există noi domenii care încep să se simtă și pe piața din România: energie regenerabilă, soluții digitale, platforme integrate cu Inteligență Artificială - domenii de viitor pentru care nu există un pool de specialiști - ceea ce face dificilă recrutarea de personal. Aici vorbim de import de know how și dezvoltare internă - nu de achiziționarea de pe piață a specialiștilor.
DB: Care sunt domeniile cele mai afectate, care vor opera restructurări?
Alina Sîrbu: Deși eficientizarea costurilor și creșterea productivității se află pe agenda marii majorități a companiilor, cele mai afectate par a fi domeniul industrial și automotive. Aici, se resimt cel mai pregnant presiunile de eficientizare devenite vitale pentru a putea absorbi creșterile prețurilor la energie și combustibil, fluctuația de personal sau perturbările din lanțurile de aprovizionare. Față de perioada de pandemie în care măsurile de eficientizare vizau cu precădere reducerea personalului, ne așteptăm ca multe organizații să își orienteze eforturile în găsirea unor soluții digitale, soluții de automatizare sau/ și de regândire a modelului de business care să le crească competitivitatea și sustenabilitatea pe termen mediu și lung.
DB: Care ar fi cei mai căutați specialiști și manageri de top (profile) în perioada următoare?
AS: Se vorbește deja în lumea de afaceri că ne îndreptăm către a patra revoluție industrială (Industry 4.0) în care automatizarea și digitalizarea business-urilor se vor afla în prim-plan. Instrumentele de automatizare și Inteligență Artificială impactează tot mai multe procese și fluxuri operaționale, indiferent de domeniul de activitate. Începem deja să ne obișnuim cu liniile de producție automatizate cu ajutorul roboților industriali, casele de marcat de tip self-service sau asistenții virtuali care iau locul operatorilor umani. Prin urmare va fi o cerere din ce în ce mai mare de specialiști din sectoarele de automatizare a proceselor, de programare și gestiune a fluxurilor de date și marfă, dar și de angajați cu competențe digitale. Pentru pozițiile de management sunt esențiale competențele de leadership, reziliență, de gestionare a ambiguității, a situațiilor de criză, dar și capacitatea de a imagina soluții inovative. Noi îl numim "Game Changerul" și este un profil care își ia energia atunci când acționează în medii volatile, complexe, care necesită o abordare creativă, diferită de cele încercate în trecut. Aceste profile găsesc oportunități și acolo unde apar probleme, blocaje. Un blocaj este o invitație de a găsi o altă soluție, care să ocolească, să evite drumul blocat. De cele mai multe multe ori această soluție este mai bună decât soluția anterioară atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
DB: Vor plusa angajatorii cu pachete salariale mai atractive anul următor?
AS: Cu siguranță. Creșterea pachetelor salariale și de beneficii este o consecință directă a deficitului de personal și a unui context economic cu o inflație de peste 15%. Încă din această toamnă, multe organizații au oferit creșteri salariale angajaților care să acopere parțial creșterea prețurilor, ca o măsură de a-și reține angajații și de a rămâne în linie cu piața.
DB: Se întrevede un val mare de concedieri, așa cum se întâmplă în Occident? (vezi: Amazon, Facebook, Twitter)
AS: Economia românească a reușit să mențină un ritm de creștere peste media celorlalte state europene, ceea ce ne pune într-o poziție mai degrabă optimistă. Restructurările masive apar în situații de criză și sunt soluții greu reversibile, în cazul în care contextul se schimbă și apare oportunitatea de reconstrucție a business-ului. În perioada pandemică multe companii au reacționat prin concedieri masive, după care, la scurt timp au găsit soluții de redresare și au dorit să-și completeze schema de personal, fapt extrem de dificil. Este o lecție pe care multe companii au învățat-o în perioada pandemică. Nu așteptăm un val de restructurări, ci mai degrabă restructurări izolate, punctuale care apar în efortul organizațiilor de a-și flexibilza și optimiza operațiunile.
DB: Care sunt preocupările principale acum ale liderilor de companii?
Problematica cu care se confruntă liderii în acest moment este extrem de diversă.
Din punct de vedere business, atenția liderilor este îndreptată prioritar înspre eficientizarea și flexibilizarea organizațiilor pentru a crește reziliența și a diminua impactul negativ al multiplilor factori perturbatori din mediul economic. Aceasta poate include reorganizări de activitate, redesenare de modele de business, restructurări, dar și identificare de noi oportunități de dezvoltare prin diversificare sau targetarea unor noi piețe de desfacere.
Din punct de vedere resurse umane, retenția de personal devine extrem de importantă în acest context. Liderii încep să înțeleagă și să accepte că este departe perioada în care loialitatea angajaților era obținută gratuit și că este nevoie de eforturi concentrate și susținute pentru a-și ține angajații. Prin urmare, devin mai atenți la nevoile angajaților și încep să ajusteze corespunzător pachetele de beneficii, programul de lucru.
O mențiune suplimentară: restructurările în masă de care « ne temem », vor întârzia să apară, pentru că în ciuda condițiilor de piață, multe companii au obținut rezultate foarte bune, chiar istorice și doar un declin constant în 2023 poate duce la așa ceva spre finalul anului. Companiile duc lipsă de talente și își dau seama că restructurările le pot aduce probleme pe termen mediu și lung, când vor avea nevoie din nou de oameni. Vezi industria HORECA sau liniile aeriene. Cel mai probabil vor fi mai multe restructurări individuale.
__________
Compania Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și management eficient al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni.
Portofoliul Arthur Hunt cuprinde 4 direcții de acțiune: recrutarea pozițiilor de management și top management, evaluarea și dezvoltarea angajaților, asistență în procese de transformare și schimbare, precum și optimizarea proceselor și practicilor de resurse umane.
Citește și: Piața forței de muncă. Criza se amplifică, războiul pentru angajați experimentați se încinge
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...