Experții au găsit DOVADA: Coronavirusul ATACĂ și aceste celule
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un studiu nou al americanilor
Un studiu nou al americanilor
O echipă internațională de oameni de știință a găsit dovezi că SARS-CoV-2 infectează celulele din cavitatea bucală, potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA.

„Deși este bine cunoscut faptul că tractul respirator superior și plămânii sunt principalele focare ale infecției cu SARS-CoV-2, există indicii că virusul poate infecta celulele din alte părți ale corpului, precum sistemul digestiv, vasele de sânge, rinichii și, după cum demonstrează acest studiu nou, cavitatea bucală", se arată în comunicatul instituției. 

Potrivit documentului, multiplele căi de infectare par să explice gama largă de simptome experimentate de pacienții cu COVID-19, inclusiv pierderea gustului, gura uscată și vezicule.

Se știe că saliva de la persoanele cu COVID-19 poate conține niveluri ridicate de SARS-CoV-2, iar testarea este aproape la fel de fiabilă pentru diagnosticare ca tampoanele nazale. Problema este că oamenii de știință nu știu pe deplin de unde provine virusul în saliva persoanelor fără simptome respiratorii, ceea ce înseamnă că infecția nu a ajuns acolo din plămâni.

Cercetătorii au examinat țesutul oral la persoanele sănătoase pentru a identifica zonele susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2. "Celulele vulnerabile conțin instrucțiuni de ARN pentru a crea proteinele de intrare" de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulă. Pentru doua proteine ​​cheie - cunoscute drept receptor ACE2 si enzima TMPRSS2 - ARN a fost gasit în anumite celule ale glandelor salivare și țesuturile ce îmbracă gura. Într-o proporție mică de celule salivare și gingivale, ARN atât pentru ACE2, cât și pentru TMPRSS2 a fost exprimat în aceleași celule. Acest lucru indică o vulnerabilitate crescută, deoarece se crede că virusul are nevoie de ambele proteine ​​de intrare pentru a avea acces la celule", arată oamenii de știință.

Citește și Cea mai CUMPLITĂ profeție din istorie! Când va veni SFÂRȘITUL

În eșantioanele colectate la Institutul Național de Sănătate de la pacienții decedați de COVID-19, ARN-ul virusului SARS-CoV-2 a fost prezent în puțin peste jumătate din glandele salivare examinate. Ceea ce înseamnă că ”celulele realizează în mod activ noi copii ale virusului", se arată în raport.

În plus, la persoanele cu simptome ușoare sau asimptomatice, s-a constatat că celulele din salivă conțin ARN-ul SARS-CoV-2, precum și ARN pentru proteinele „de intrare”. „Saliva participanților la studiu dus la infectarea celulelor sănătoase, ceea ce a crescut probabilitatea ca și persoanele fără simptome să transmită altor infecții cu SARS-CoV-2 prin salivă”, notează publicația.

Rezultatele studiului arată că gura joacă un rol mai important în infecția cu SARS-CoV-2 decât s-a crezut anterior, subliniază oamenii de știință. „Când saliva infectată este înghițită sau particulele minuscule sunt inhalate, ar putea transmite SARS-CoV-2 în gât, plămâni sau chiar în intestine”, a spus unul dintre autorii studiului, Dr. Kevin Byrd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel