EXPLOZIE de fuziuni și achiziții! Companiile lumii au bani
Autor: Mara Ivan | 01 iul 2021, 10:09
Și-au stocat rezerve, beneficiază de împrumuturi ieftine
Și-au stocat rezerve, beneficiază de împrumuturi ieftine
Fuziunile şi achiziţiile încheiate la nivel mondial în al doilea trimestru au depăşit orice record, pe măsură ce companiile au continuat să se împrumute ieftin şi să cheltuie rezervele de lichidităţi pentru acorduri care să le pregătească pentru lumea post-COVID, transmite Reuters.

Tranzacţii în valoare de 1.500 de miliarde de dolari au fost anunţate în perioada aprilie-iunie, mai mult decât în orice alt trimestru al doilea şi în creştere cu 13% faţă de precedentul record înregistrat în primul trimestru al acestui an, arată datele Refinitiv.

"Este un context pe care nu l-am mai văzut până acum cu pieţe financiare foarte favorabile combinate cu presiuni pentru a ieşi din COVID-19 şi a reorganiza întreaga afacere. Acest nivel ridicat de activitate va continua probabil pe parcursul verii", a spus Alison Harding-Jones, directorul pentru M&A în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la grupul bancar Citigroup.

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor încheiate în al doilea trimestru a crescut cu 440% în SUA, până la 699 miliarde de dolari, în timp ce tranzacţiile încheiate în Asia Pacific au crescut cu 104% până la 327 miliarde de dolari iar în Europa au crescut cu 50% până la 293 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzacţii încheiate în al doilea trimestru au fost făcute toate intern, pe măsură ce companiile s-au abţinut să se aventureze în afara teritorului cunoscut, de tema creşterii protecţionismului şi a tensiunilor politice dintre China şi SUA.

Citește și Grupul Proplast va prelua Omniform SA. Tranzacția va fi analizată

Chiar dacă numărul total al tranzacţiilor a scăzut cu 10% comparativ cu primul trimestru, valoarea tranzacţiilor a fost mai mare, în condiţiile în care fuziunile şi achiziţiile cu o valoare mai mare de cinci miliarde de dolari au crescut cu 127% în trimestrul al doilea.

În SUA, fuziunea între WarnerMedia, divizia de media a grupului de telecomunicaţii AT&T, şi Discovery a creat un gigant media cu o valoare de aproximativ 150 de miliarde de dolari în timp ce în Europa doi giganţi imobiliari, Vonovia şi Deutsche Wohnen, au fuzionat creând o companie cu o valoare de 34,5 miliarde de dolari.

Sectorul telecomunicaţiilor, media şi tehnologie au dominat fuziunile şi achiziţiile printr-o combinaţie de tranzacţii şi reorganizări care au implicat companii precum Dell Technologies Inc şi investitorul olandez în tehnologie Prosus NV.

În pofida freneziei, în al doilea trimestru s-a înregistrat un declin al listărilor SPAC, companiile create doar pentru a cumpăra alte companii. Scăderea activităţii companiilor SPAC a fost însă contracarat de fuziunile şi achiziţiile finanţate de fondurile de private equity, care au crescut cu 152% în primele şase luni ale anului până la 512 miliarde de dolari, reprezentând 18% din volumul global de M&A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe