Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la nivelul de dinaintea războiului
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la nivelul de dinaintea războiului
Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la nivelul de dinaintea războiului
Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la niveluri pe care nu le mai văzuseră înainte de invadarea Ucrainei, în pofida unui baraj de sancțiuni occidentale.

Exporturile de țiței și produse petroliere ale Moscovei au crescut în martie la cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, înregistrând un salt de 600.000 de barili pe zi, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său lunar privind petrolul. Creșterea a ridicat veniturile estimate ale Rusiei din exporturile de petrol la 12,7 miliarde de dolari luna trecută.

Veniturile sunt totuși în scădere cu 43% față de anul trecut, a precizat AIE, deoarece Rusia este forțată să își vândă barilii către un grup mai limitat de clienți care pot negocia reduceri mai mari.

Țările occidentale au impus o serie de sancțiuni asupra exporturilor de energie ale Moscovei de când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina în februarie anul trecut. Cele mai semnificative sunt interzicerea importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă în Uniunea Europeană și interzicerea produselor petroliere rafinate, precum motorina, în blocul comunitar.

Dar Rusia, al doilea exportator mondial de țiței, a găsit cumpărători dispuși în China și India pentru a înlocui clienții europeni.

Cu toate acestea, sancțiunile au avut un impact semnificativ asupra fondurilor Rusiei. Săptămâna trecută, guvernul a declarat că scăderea veniturilor din energie a contribuit la un deficit bugetar de 2,4 trilioane de ruble (29 miliarde de dolari) în primele trei luni ale acestui an. Veniturile sale globale s-au prăbușit cu aproape 21% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit Reuters.

Rusia se bazează pe sectorul petrolului și al gazelor pentru a finanța aproximativ 45% din bugetul său, potrivit AIE.

Restrângerea ofertei

AIE a mai spus că reducerile surpriză ale producției de țiței anunțate luna aceasta de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, riscă să "agraveze" o penurie de petrol așteptată în a doua jumătate a anului 2023.

AIE a declarat că reducerile OPEC+ ar putea reduce oferta globală de petrol cu 400.000 de barili pe zi până la sfârșitul acestui an. Între timp, se așteaptă ca cererea să crească cu 2 milioane de barili pe zi pentru a atinge un record de aproape 102 milioane de barili pe zi în acest an.

Prevăzuta penurie de petrol ar putea afecta economiile care se confruntă deja cu încetinirea creșterii economice și cu o inflație ridicată din punct de vedere istoric.

OPEC+ a anunțat în mod neașteptat pe 2 aprilie că va reduce producția de țiței cu 1,66 milioane de barili pe zi. Reducerile vor începe în luna mai și vor dura până la sfârșitul anului, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel