Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Marjele tot mai largi au adăugat până la 4,6 miliarde de dolari în timpul trimestrului, în timp ce valoarea derivatelor nedecontate a adus până la 900 de milioane de dolari în plus, a declarat vineri compania cu sediul în Irving, Texas, într-un document de reglementare.
Exxon are cea mai mare amprentă de rafinare dintre marile companii petroliere, într-o perioadă de creştere a marjelor şi de creştere a cererii de benzină şi motorină. Lumea a pierdut aproximativ 3 milioane de barili din capacitatea zilnică de rafinare atunci când pandemia Covid-19 a redus consumul, iar aprovizionarea cu combustibil a fost şi mai mult tensionată de controalele la export ale Chinei şi de sancţiunile impuse Rusiei.
Între timp, preţurile foarte mari la pompă intensifică tendinţele inflaţioniste mai largi şi sporesc presiunea asupra liderilor politici pentru a-i proteja pe consumatori. Preşedintele american Joe Biden a criticat luna trecută Exxon, acuzând compania că face "mai mulţi bani decât Dumnezeu".
"Datele privind cererea de înaltă frecvenţă pe care le vedem arată puţine semne că consumatorii nu sunt dispuşi să plătească", scrie într-o notă Alastair Syme, analist la Citigroup Inc. "Acest lucru face ca preţurile ridicate ale produselor/marjele de rafinare să rămână pentru o perioadă de timp", cel puţin până în prima jumătate a anului viitor.
Citește și: SUA vor taxarea suplimentară a profiturilor excesive ale companiilor petroliere
SUA vor o taxă suplimentară de 21% pe profiturile excesive ale companiilor petroliere din SUA
Preşedintele Comisiei de Finanţe a Senatului SUA, Ron Wyden, va propune o taxă suplimentară de 21% asupra profiturilor considerate excesive ale companiilor petroliere, a anunţat marţi, pe Twitter, un reporter al agenţiei de presă Bloomberg.
Preşedintele Joe Biden a acuzat vineri industria petrolieră din SUA, şi în special compania Exxon Mobil Corp, că profită de deficitul de aprovizionare pentru a-şi majora profiturile, după ce un raport a arătat că inflaţia a atins un nou nivel record din ultimii 40 de ani, scrie RADOR care citează Reuters.
Petrolul nu se lasă intimidat nici de inflația din SUA, nici de creșterea dolarului
Piața petrolului s-a obișnuit cu toate veștile proaste, dar rămâne încordată, gata să țâșnească la cel mai mic semn negativ.
Prețul petrolului s-a menținut pe poziții ferme în prima zi a săptămânii, deși dolarul s-a întârit, bursele au avut o nouă sesiune de coșmar pe fondul temerilor tot mai puternice legate de recesiune economică și de creșterea inflației în principalele țări consumatoare de aur negru, precum Statele Unite.
Astfel, prețul contractelor futures la țițeiul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în august a urcat cu 0,21%, la 122,27 dolari. La bursa din New York, cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrările din iulie a avansat, la rândul ei, cu 0,21%, la 120,93 dolari.
"Astăzi, țițeiul este singurul lucru din lume care a rămas pe un trend ascendent, toate celelalte active sunt în scădere", a remarcat analistul Kpler Matt Smith.
"Un cerc vicios de vânzări a cuprins piețele și, cu toate acestea, petrolul a rezistat", a insistat analistul, menționând că acest lucru a arătat "cât de strânsă este oferta de țiței". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...