Facilități pentru cei care stau la sat și vor să-și deschidă un local

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oameni stai la masă în aer liber / Foto: Freepik
Oameni stai la masă în aer liber / Foto: Freepik
O nouă lege care a apărut deja în Monitorul Oficial, permite locuitorilor din zonele rurale să deschidă locuri de servire a preparatelor tradiționale specifice zonei pentru vizitatori. 

Aceste localuri vor putea utiliza ingrediente locale sau de la producătorii locali și vor fi supuse impozitării conform legii.

Legea 412/2023, care va deveni efectivă începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor locuri gastronomice locale. Aceste locuri sunt definite drept spații care promovează și servesc mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatori. Trebuie menționat faptul că astfel de localuri nu vor putea servi decât 15 persoane simultan.

Conceptul de zonă rurală se referă la orice sat ce servește drept reședință pentru o comună, un sat ce face parte dintr-o comună sau un sat aflat sub administrația unui municipiu sau oraș.

Mâncărurile oferite în aceste locuri trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, predominant din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.

Locurile gastronomice locale pot fi deschise în diverse locații din mediul rural, incluzând locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale legate de activități agricole, de pescuit, vânătoare sau culegere de produse forestiere nelemnoase.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot iniția astfel de locuri gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care operează.

Înregistrarea la DSVSA necesită documente precum atestatul de producător pentru persoanele fizice și certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru persoanele juridice.

Veniturile provenite din operarea unui astfel de loc gastronomic local de către persoanele fizice sunt considerate venituri din activități independente, iar calculul venitului net anual se efectuează conform normelor de venit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Administrator de bloc / Foto: Arhivă
China, UE / sursa foto: Freepik.com
Strangere de mana. Foto: Pexels.com
Freepik.com

Amazon a declanşat un nou val de concedieri

Amazon face curățenie în divizia de cărți: concedieri la...

sulyok tamas - FOTO: Agerpres

Președintele Ungariei, vizită de solidaritate la Praid

Președintele Ungariei, vizită de solidaritate la Praid.

Factura. Freepik.com
Camion in trafic
Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Starlink intră pe piața maritimă și aviatică

Starlink intră pe piața maritimă și aviatică.

Instalații de aer condiționat
Luna. Foto: Pexels.com
inchirieri - FOTO: Freepik@mrkaka1102
Rubin / Foto: Gemfields
Ce este portofelul european de identitate digitală. Când intră în vigoare şi cum se foloseşte
firme - FOTO: Freepik@Flowo
Industria apărării este în plin boom economic / Foto: NATO
Decizia vine în sprijinul celor cu credite ipotecare
Freepik.com
intarzieri - FOTO: Freepik
Lingouri de argint
Tren deraiat / Foto: Replica Online

Tren plin cu benzină, deraiat în Teleorman

Tren plin cu benzină, deraiat în Teleorman 

Bursa de Valori București
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
București / Foto: Oana Pavelescu
Curs valutar / Foto: Arhivă
Cisco
FMI

pixel