Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Este adevărat că, la nivel mondial, prețurile la energie s-au stabilizat, lăsând în urmă prețurile uriașe din perioada crizei energetice care i-a adus pe toți la disperare. Totuși, dacă la gaze tarifele au scăzut chiar neașteptat de mult pentru unii, la energie electrică lucrurile sunt încă destul de volatile.
În plus, instabilitatea geopolitică face ca orice scenariu să devină posibil în condițiile în care, uneori, situația pare să scape de sub control cu două războaie în plină desfășurare, cel din Ucraina, unde cu siguranță lucrurile se vor schimba într-un viitor nu foarte îndepărtat, și cel din Orientul Mijlociu, această regiune mare furnizoare de petrol și gaze.
Iată de ce este nevoie de instrumente care să-i protejeze pe cetățeni, care să prevină nenorocirile din perioada crizei energiei. În acest context, autoritățile europene schimbă legislația astfel încât persoanele vulnerabile să nu mai poată fi deconectate de la rețelele de energie electrică și termice în cazul în care înregistrează restanțe la plata facturilor.
Această măsură este prevăzută într-o nouă directivă care reglementează modul în care funcţionează piaţa de energie la nivelul Uniunii Europene. În cadrul emisiunii BeEU, de la Antena 3 CNN, europarlamentarul Nicolas Gonzales Casares a venit cu o serie de explicații.
„De exemplu, pentru consumatorii vulnerabili, pentru cei care resimt sărăcia energetică, interzicem deconectările de la compania de electricitate, pentru ca ei să se simtă în siguranţă dacă vom mai avea o criză energetică ca aceasta.
Ei trebuie să simtă că statul şi Europa îi va proteja, dacă vom avea din nou aceleaşi probleme. Dar, în cele din urmă, vor trebui să plătească suma datorată.
Vom găsi soluţii pentru ca ei să poată plăti, dar fiecare stat membru trebuie să găsească propria soluţie. Poate că e diferit în Spania faţă de România, de Franţa sau de Germania. Dar, până la urmă, trebuie să protejăm aceşti oameni.
Aceasta este ideea: cum să facem să reducem facturile sau să oferim facilităţi persoanelor vulnerabile pentru a-şi plăti facturile”, a explicat deputatul european.
Când expiră cardurile de energie
Programul de asistență prin intermediul cardurilor de energie, sursă importantă de sprijin pentru românii aflați în situații vulnerabile, se apropie de sfârșit. Aceste carduri ar urma să expire la 31 martie, iar beneficiarii trebuie să utilizeze sumele rămase până la data limită.
Există, totodată, și posibilitatea ca banii rămași pe cardurile de energie să fie retrasi în numerar, dar în anumite condiții. Potrivit unui proiect de ordonanță, beneficiarii care au achiziționat lemne de foc pot încasa, în numerar, sumele rămase pe carduri, la oficiile poștale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...