Comisia Europeană a ţinut marţi să precizeze că nu obligă niciun stat membru al Uniunii să elimine măsurile de la 1 ianuarie, însă aşteaptă ca guvernele naţionale să nu se afunde în deficite bugetare mai mari, relatează Radio România Actualități.
România bate pasul pe loc la acest capitol, iar guvernul nu a pornit discuţiile pentru că aşteaptă o direcţie din coaliţia polică de la Bucureşti. Ceea ce este mai grav la nivelul comunicării din societatea românească este zvonul că executivul de la Bruxelles obligă ţara noastră să elimine aceste măsuri, ceea ce nu este adevărat.
Conform Comisiei Europene, aceste măsuri sunt recomandate, nu obligatorii, pentru a nu intra în spirala unui deficit excesiv dincolo de ţintele asumate, cum este cazul ţării noastre. Dacă Guvernul de la Bucureşti demonstrează prin calcule că poate menţine măsurile fără a dezechilibra financiar toată România, atunci Comisia Europeană va rămâne fără argumente. Însă România pare a avea argumente, pentru că deja are un deficit foarte mare, o prognoză de peste şapte procente, dacă nu aplică anumite măsuri pe care tocmai le negociază la Bruxelles.
Dacă aplică aceste ajustări, va avea un deficit de 5,5 procente, însă cifra asumată pentru 2023 este de 4,4 procente deficit bugetar. Mai mult, pentru anul viitor, deficitul trebuie să scadă sub patru procente. Or, măsurile pentru energie au costat România 1,2 procente din PIB. Poziţia de bază a Comisiei este că situaţia economică s-a îmbunătăţit şi preţul energiei a scăzut la nivelul celui dinainte de criză. Aşa că, dacă un stat membru vrea să păstreze aceste măsuri, acestea ar trebui să fie ţintite - doar pentru categoriile vulnerabile, scrie RRA.
Citește și Eliminarea plafonării prețului la gaze. Cât ar plăti consumatorii casnici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...