Facturile românilor. Expert în energie: Cei care se bucură de plafonarea prețurilor sunt prea puțini
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este o plafonare care începe de la un preț mai ridicat
Este o plafonare care începe de la un preț mai ridicat
Prin Ordonanţa de Urgenţă care intră în vigoare de la data de 1 aprilie, există o serie de consumatori care vor plăti energia electrică la preţul pieţei, care este mai mare decât plafonările acordate firmelor pentru energie.

Este vorba despre consumatori care nu se încadrează în plaja de consum de 300 de kwh lunar pentru care Guvernul oferă plafonarea, aşa că tot ce trece de 300 kwh vor plăti la tariful de pe piaţă. 

Potrivit tarifelor de pe piaţă existente, acestea sunt cuprinse între 1,5 lei şi chiar 4 lei/kwh. În timp ce pentru firme există un tarif plafonat la un 1 leu pe kwh. Specialiştii spun că Guvernul trebuia să plafoneze preţul la energie electrică la 1 leu pe kwh şi pentru consumatorii casnici, nu doar pentru firme. 

La gaze naturale

În cazul gazelor naturale, valoarea la care a fost plafonat preţul gazelor naturale este de 0,31 de lei pe kilowatt oră pentru populaţie, indiferent de consum. Pentru companii, tariful maxim este de 0,37 lei pe kwh, dacă firma se încadrează în limita maximă de consum de 50.000 de megawati oră.

Analistul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a comentat pentru Antena3 ce se va întâmpla începând din 1 aprilie, în condițiile în care românii au deja restanțe la facturile de întreținere și în condițiile în care se va scumpi și gigacaloria. 

La un preț mai ridicat 

”Din păcate este o realitate a zilelor noastre și care a derivat, practic, din modul în care au fost rezolvate, cu ghilimele de rigoare, problemele din această iarnă. Ceea ce vedem în momentul de față, adică o plafonare a prețului la un nivel de 0,31 de lei pe kilowatt oră la nivelul tuturor consumatorilor de gazelor naturale. O valoare, din păcate mult mai mare decât cea a anului trecut, ceea este foarte important pentru ca oamenii să înțeleagă, și anume că această plafonare se face la un preț care este cam dublu față de ce au avut anul trecut. 

Altfel spus, noile norme îi avantajează pe cei care aveau prețuri mai mari, dar numărul lor este destul de limitat. Majoritatea consumatorilor casnici aveau prețuri sub 0,31 de lei pe kilowatt oră. Tocmai de aceea, cerința noastră a fost ca acest preț să se fi stabilit mult sub acest nivel, tocmai pentru a nu discuta despre o plafonare la prețuri mai mari, ci măcar de o plafonare la nivelul prețurilor existente. 

Citește și Prețurile materiilor prime, coșmarul anului 2022. Incertitudinea face ravagii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel