Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Consumul final de energie electrică a totalizat, în primele şapte luni ale acestui an, peste 30,873 miliarde kWh, fiind cu 4,9% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce în economie s-a diminuat cu 4,1%, informează Institutul Naţional de Statistică printr-un comunicat.
Iluminatul public a înregistrat o creştere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3,169 miliarde kWh, în scădere cu 233 milioane kWh. Exportul de energie electrică a fost de aproape 3,753 miliarde kWh, în scădere cu 298,7 milioane kWh.
În perioada 1 ianuarie- 31 iulie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2,6%, iar cele de energie electrică s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Principalele resurse de energie primară au totalizat 19,168 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510.300 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Producţia internă a însumat 10,281 milioane tep (minus 516.900 tep), iar importul a fost de 8,887 milioane mii tep. În perioada menţionată, resursele de energie electrică au depăşit 37,795 miliarde kWh, în scădere cu 2,121 miliarde kWh faţă de primele şapte luni ale anului trecut.
Producţia din termocentrale a fost de 12,452 miliarde kWh, în scădere cu 182,7 milioane kWh (-1,4%). Producţia din hidrocentrale a fost de 8,794 miliarde kWh, în scădere cu 3,255 miliarde kWh (-27%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6,193 miliarde kWh, în scădere cu 55,5 milioane kWh (-0,9%).
Producţia din centralele electrice eoliene a totalizat 4,435 miliarde kWh, în creştere cu 654,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice s-a ridicat la 1,167 miliarde kWh, în creştere cu 77,8 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.
Virgil Popescu a vorbit despre eventualele restricțiile privind alimentarea cu energie electrică și gaze la iarnă și despre faptul că se estimează un deficit de energie din producția internă pentru perioadele de consum mare.
Ministrul Energiei a subliniat că România are nevoie de energie din import dar că niciodată în țara noastră în ultimii 30 de ani nu s-a pus problema întreruperii alimentării cu energie electrică sau gaze naturale.
Virgil Popescu a mai arătat că România a avut luni cel mai mic preț: ”Statele Europene sunt interconectate, dar gradul de conectare între state diferă. De exemplu, între România și Ungaria este un grad de conectare, între Ungaria și Slovacia este altul între Polonia și Germania, altul și atunci, evident, prețurile diferă. Dacă toată lumea ar avea același grad de conectare atunci și prețul ar fi peste tot același”.
Ministrul a mai spus că: ”Mai trebuie spus un lucru, prețul energiei electrice este direct afectat de prețul gazului natural. [...] Părerea mea este ca și ordonanța pe care am dat-o și care practic suprataxează profiturile și ale traderilor și ale producătorilor a făcut ca pe pața zilei următoare a făcut ca prețul să scadă”, a precizat oficialul la ProTv.
Întrebat despre o eventuală decuplare a prețului energiei electrice de cel al gazului, oficialul a spus că: ”Noi susținem decuplarea prețului gazului de prețul energiei electrice, pentru că atunci scoatem acest index marginal. Acest preț marginal dat de gazul natural, care nu este un preț real. În acest moment este prețul gazului manipulat de Federația Rusă în sus și care automat trage toată piața în sus inclusiv și piața de energie. Dacă scoatem acest lucru, sunt convins că prețurile vor veni mai jos. Probabil se vor duce spre prețul energiei pe bază de cărbune, care are și el este mai mare față de energia verde, față de energia nucleară, dar nu la nivelul la care este acum”, a conchis ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.