Falsă afacere de spionaj la Renault: Procesul va avea loc în ianuarie 2024
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Investigații peste investigații
Investigații peste investigații
O poveste care datează din 2010. A fost nevoie de 14 ani pentru a se ajunge la proces.

Trei bărbați suspectați de implicare, într-o măsură mai mică sau mai mare, într-un caz răsunător de furt de informații la Renault între 2010 și 2011, vor fi judecați în ianuarie 2024, a anunțat instanța penală din Paris.

Totul a început cu o scrisoare anonimă trimisă pe 17 august 2010 constructorului auto, prin care era anunțată o luare de mită de către angajați ai companiei. Oameni cu funcții cheie în cadrul Renault și care, în schimbul unor sume de bani au oferit informații sensibile. 

Pentru Renault, suspiciunile de spionaj au vizat informații economice și tehnice privind echipamentele mașinilor electrice. La vremea respectivă, de caz s-a ocupat departamentul de protecție (DPG) a companiei, care a cerut o anchetă internă, misiune încredințată lui Marc Tixador, fost ofițer de poliție, și lui Dominique Gevrey, fost militar.

Investigațiile făcute de cei doi anchetatori au scos la iveală „fluxuri financiare semnificative și anormale” pe conturi deschise în străinătate, suficiente pentru a corobora suspiciunile la adresa a trei directori, demiși pe baza rapoartelor de anchetă, care s-au dovedit însă fictive.

Renault a depus ulterior o plângere împotriva acestor trei directori și o anchetă a fost încredințată direcției centrale de informații interne. Și așa s-a ajuns, destul de rapid, la concluzia că acuzațiile DPG au fost fabricate pe baza unor presupuse rapoarte confidențiale furnizate de o sursă misterioasă folosită de Dominique Gevrey, sursă care, potrivit acuzării, nu a existat niciodată.

Acuzații de escrocherii

În acest caz, anchetatorii au subliniat în mod deosebit amatorismul de care a dat dovadă DPG în susținerea acuzațiile formulate la adresa celor trei directori. Verdictul: grupul Renault nu a fost niciodată implicat în acele treburi murdare. În aceste condiții, Dominique Gevrey, în vârstă de 65 de ani, este demis pentru „escrocherii” ​​și „tentativă de fraudă”. El a declart, oricum, că a avut bună credință. 

Justiția îl bănuiește că ar fi folosit „manevre frauduloase” și că ar fi „înșelat” Renault pentru a extrage fonduri în valoare de 318.640 de euro prezentând facturi false de plată pentru servicii „inexistente”, potrivit ordonanței judecătorilor de instrucție. realizate în 2017 și consultate de AFP.

Expertul în probleme de securitate, Michel Luc, în vârstă de 51 de ani, este demis, la rândul luli, pentru „fals” și „complicitate la tentativă de fraudă”, pentru că a emis facturi false către Renault, pentru că i-a dat bani lui Dominique Gevrey, în numerar și prin transfer. Marc Tixador va fi judecat pentru „complicitate și ascunderea încălcării secretului profesional”. Guy Louvel, inspector fiscal, care a fost și el urmărit penal, a murit în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel