Fenomen post-COVID. Cum se manifestă ”MAHMUREALA socială”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii spun că o să treacă în timp
Specialiștii spun că o să treacă în timp
Nu există un asemenea termen clinic de ”mahmureală socială”, el doar descrie senzația de epuizare și slăbiciune resimțită, uneori, după o întâlnire poate prea zbuciumată sau prelungită nu contează cu cine, explică Sage Grazer, medic, coordonator științific și cofondator al comunității terapeuților Frame. Printre simptomele sindromului se numără iritabilitatea, anxietatea și chiar epuizarea fizică, scrie InStyle.

În opinia ei, după un an de restricții sociale și teamă de a intra în contact cu oamenii, nu este  mirare că unii încep să regrete vremurile când nimeni nu se gândea că strânsul în brațe sau atât de obișnuita strângere de mână ar putea deveni periculoase. În timp, lucrurile vor reveni la normal, asigură omul de știință. 

„Pe măsură ce restricțiile sunt ridicate, tot mai mulți oameni ies pe stradă, reiau contactele sociale. Unii însă constată că un singur eveniment social le poate provoca o stare de epuizare fizică și emoțională nemaiîntânită. Acest sentiment poate fi copleșitor pentru cei obișnuiți să socializeze intens”, a explicat, la rândul său, Andreas Michaelides, medic psiholog la compania de tehnologie Noom.

Potrivit precizărilor sale, comunicarea reprezintă o abilitate pe care o percepem, de regulă, ca atare, fără să o analizăm. Iată de ce, reluarea activității sociale poate fi, la unii, similară cu experiența unui actor care se întoarce pe scenă după o pauză, simțindu-se dominat de emoții și incapabil să se comporte normal. De ce? Pentru că mintea lui a uitat, pur și simplu, să se poarte firesc în fața publicului. Exact așa se întâmplă și după o lungă perioadă de izolare, de retragere între patru perechi. Un sentiment care nu are legătură cu discuțiile telefonice sau pe internet. Este vorba concret despre comportamentul în societate, printre oameni, arată expertul. 

Citește și Un nou virus face saltul la om. China a confirmat

Experții au subliniat că persoanele cu anxietate crescută, introvertitele, persoanele care suferă de tulburări de anxietate socială și cei care încă se tem că vor lua virusului SARS-CoV-2 sunt deosebit de sensibile la mahmureala socială. Pentru a trece peste, psihologii recomandă să faceți ceea ce vă place și să vă recâștigați starea de confort prin meditație, plimbări, muzică, citind sau încercând să faceți mâncăruile preferate. 

De asemenea, ei recomandă să fie evitate adunările lungi și aglomerate și să vă limitați la întâlniri cu una sau două persoane, la un moment dat. Prin adaptare, puteți crește treptat numărul interlocutorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel