Fenomen post-COVID. Cum se manifestă ”MAHMUREALA socială”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii spun că o să treacă în timp
Specialiștii spun că o să treacă în timp
Nu există un asemenea termen clinic de ”mahmureală socială”, el doar descrie senzația de epuizare și slăbiciune resimțită, uneori, după o întâlnire poate prea zbuciumată sau prelungită nu contează cu cine, explică Sage Grazer, medic, coordonator științific și cofondator al comunității terapeuților Frame. Printre simptomele sindromului se numără iritabilitatea, anxietatea și chiar epuizarea fizică, scrie InStyle.

În opinia ei, după un an de restricții sociale și teamă de a intra în contact cu oamenii, nu este  mirare că unii încep să regrete vremurile când nimeni nu se gândea că strânsul în brațe sau atât de obișnuita strângere de mână ar putea deveni periculoase. În timp, lucrurile vor reveni la normal, asigură omul de știință. 

„Pe măsură ce restricțiile sunt ridicate, tot mai mulți oameni ies pe stradă, reiau contactele sociale. Unii însă constată că un singur eveniment social le poate provoca o stare de epuizare fizică și emoțională nemaiîntânită. Acest sentiment poate fi copleșitor pentru cei obișnuiți să socializeze intens”, a explicat, la rândul său, Andreas Michaelides, medic psiholog la compania de tehnologie Noom.

Potrivit precizărilor sale, comunicarea reprezintă o abilitate pe care o percepem, de regulă, ca atare, fără să o analizăm. Iată de ce, reluarea activității sociale poate fi, la unii, similară cu experiența unui actor care se întoarce pe scenă după o pauză, simțindu-se dominat de emoții și incapabil să se comporte normal. De ce? Pentru că mintea lui a uitat, pur și simplu, să se poarte firesc în fața publicului. Exact așa se întâmplă și după o lungă perioadă de izolare, de retragere între patru perechi. Un sentiment care nu are legătură cu discuțiile telefonice sau pe internet. Este vorba concret despre comportamentul în societate, printre oameni, arată expertul. 

Citește și Un nou virus face saltul la om. China a confirmat

Experții au subliniat că persoanele cu anxietate crescută, introvertitele, persoanele care suferă de tulburări de anxietate socială și cei care încă se tem că vor lua virusului SARS-CoV-2 sunt deosebit de sensibile la mahmureala socială. Pentru a trece peste, psihologii recomandă să faceți ceea ce vă place și să vă recâștigați starea de confort prin meditație, plimbări, muzică, citind sau încercând să faceți mâncăruile preferate. 

De asemenea, ei recomandă să fie evitate adunările lungi și aglomerate și să vă limitați la întâlniri cu una sau două persoane, la un moment dat. Prin adaptare, puteți crește treptat numărul interlocutorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel