Fenomen spectaculos pe cerul României. Când poate fi admirat

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Asteroidul din "Ajunul Crăciunului" va pătrunde pe orbita Pământului
Asteroidul din "Ajunul Crăciunului" va pătrunde pe orbita Pământului
Unul dintre cele mai impresionante spectacole ale cerului va atinge apogeul pe 21 octombrie, când va fi cel mai vizibilă ploaia de meteori Orionide.

Orionidele reprezintă unul dintre cei mai importanți curenți de meteori care străbat cerul în perioada 2 octombrie - 7 noiembrie, atunci când Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley.

Atât planeta noastră cât şi cometa orbitează eliptic Soarele, intersectându-se de două ori pe an. Astfel, în mai, poate fi observat curentul de meteori Eta Aquaride, în timp ce în toamnă se produc Orionidele, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti. 

Ultima apariţie a cometei lui Halley datează din 1986 şi următoarea este prevăzută în 2061, când va intra în sistemul solar interior. Resturile din cometa Halley înconjoară sistemul solar, adesea departe de cometă. Deci, deşi nu putem vedea cometa însăşi, putem vedea bucăţi de gheaţă şi praf pe care le-a lăsat în urmă în ultimele milenii.

Când se observă Orionidele

Orionidele pot fi observate după miezul nopţii până spre răsăritul Soarelui, interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului, potrivit Agerpres. Acest curent este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce.

Chiar dacă sunt rapizi, aceștia pot lăsa "trenuri" strălucitoare (bucăţi incandescente de resturi în urma meteorului), care pot dura de la câteva secunde, până la câteva minute. Meteorii rapizi pot deveni uneori şi mingi de foc, explozii prelungite de lumină sau se pot despărţi în mai multe bucăţi, oferind un spectacol asemănător celui de artificii.

Cel mai bun punct de observație

Cel mai bun punct de observație este departe de luminile orașelor, în jurul orei 1:30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop. Meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, iar fenomenul este unul spectaculos. Orionidele au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă, punctul maxim fiind atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Citește și Demonstrat științific: AXA RĂULUI există în Univers

Aceste stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, de aici venind şi numele lor, Orionide, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Specialiştii susţin că meteorii nu au cum să ajungă la sol. Fragmentele mici de cometă se numesc meteoroizi. Când intră în atmosfera Terrei devin meteori. Fricțiunea cauzată de rezistența aerului determină încălzirea meteorilor, creând o linie strălucitoare denumită în mod obișnuit o stea căzătoare. Majoritatea meteorilor s-au dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ. Cei câțiva care lovesc suprafața Pământului se numesc meteoriți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel