Filtrele HEPA și COVID-19. Rezultate SURPRINZĂTOATE ale unui studiu
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Filtrele HEPA ar putea fi folosite în lupta cu pandemia
Filtrele HEPA ar putea fi folosite în lupta cu pandemia
Aerul din interior, mai ales cel din spitale, trebuie curătaț de aerosolii purtători de particule infectate cu SARS-CoV-2 iar pentru a realiza acest lucru cercetătorii au făcut mai multe teste.

Astfel, o combinație de filtre HEPA și lumină UV a fost eficientă în reducerea particulelor COVID din aerul spitalelor, în cadrul primului test de acest tip, au raportat cercetătorii. 

Revista Nature a relatat în această săptămână că cercetarea, care nu a fost încă supusă evaluării colegiale, sugerează că filtrele ar putea contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 dobândit în spitale - prima dovadă de acest fel într-un test real. 

Echipa de cercetători condusă de Andrew Conway-Morris, doctor în medicină, de la Divizia de Anestezie din cadrul Școlii de Medicină Clinică a Universității Cambridge, Marea Britanie, spune că experimentele anterioare au evaluat capacitatea filtrelor de aer de a elimina particulele inactive în medii atent controlate, dar nu se știa cum ar funcționa acestea într-un mediu real.

Coautorul Vilas Navapurkar, MBChB, medic de terapie intensivă la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, Marea Britanie, a declarat că spitalele au folosit filtre de aer portabile atunci când instalațiile de izolare sunt pline, dar era nevoie de dovezi pentru a stabili dacă aceste filtre sunt eficiente sau dacă oferă un fals sentiment de securitate.

Cercetătorii au instalat filtrele în două secții COVID-19 complet ocupate - o secție generală și o secție de terapie intensivă. Ei au ales filtrele HEPA deoarece acestea pot capta particule extrem de mici.

Citește și: COVID-19. De ce un spray nazal ar putea pune punct pandemiei

Echipa a colectat probe de aer din saloane în timpul unei săptămâni în care filtrele de aer erau pornite și a două săptămâni în care acestea au fost oprite, apoi a comparat rezultatele.

Potrivit studiului, "SARS-CoV-2 transmis prin aer a fost detectat în secție în toate cele cinci zile înainte de activarea filtrului de aer/UV, dar în niciuna dintre cele cinci zile în care filtrul de aer/UV a fost operațional; SARS-CoV-2 a fost din nou detectat în patru din cele cinci zile în care filtrul a fost oprit."

SARS-CoV-2 transmis prin aer nu a fost detectat în mod frecvent în secția de terapie intensivă, chiar și atunci când filtrele erau dezactivate.

Ieftin și ușor

Potrivit articolului din Nature, autorii sugerează mai multe explicații potențiale pentru acest lucru, "inclusiv o replicare virală mai lentă în stadiile ulterioare ale bolii". Prin urmare, spun autorii, filtrarea virusului din aer ar putea fi mai importantă în secțiile generale decât în secțiile de terapie intensivă.

Filtrele au redus semnificativ ceilalți bioaerozoli microbieni atât în secție (48 de agenți patogeni detectați înainte de filtrare, 2 după), cât și în secția de terapie intensivă (45 de agenți patogeni detectați înainte de filtrare, 5 după).

S-au utilizat prelevatoare de aerosoli ciclonice ale Institutului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) și teste PCR pentru a detecta SARS-CoV-2 și alți bioaerozoli microbieni în aer.

David Fisman, MD, epidemiolog la Universitatea din Toronto, Canada, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat în articolul din Nature: "Acest studiu sugerează că epuratoarele de aer HEPA, care rămân puțin folosite în spitalele canadiene, sunt o modalitate ieftină și ușoară de a reduce riscul generat de agenții patogeni transmiși prin aer."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel