Finanţări nerambursabile de până la 300.000 de euro pentru companiile care se listează la Bursa de Valori Bucureşti
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene oferă din 7 iunie finanţări nerambursabile de până la 300.000 de euro pentru companiile care se listează la Bursa de Valori Bucureşti, informează BVB.  

Companiile românești care intenționează să se listeze la Bursa de Valori București, pe Piața Reglementată sau AeRO, au posibilitatea să acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice sau a unui plasament privat și ulterior, admiterii la tranzacționare. Valoarea totală a sprijinului financiar se ridică la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piața Reglementată, respectiv 70.000 de euro pentru piața AeRO. Proiectele de finanțare pot fi depuse până în 2025, din 7 iunie 2024 până în 31 mai 2025.

„Dezvoltarea pieței de capital prin creșterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin și lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanțelor și mă bucur că acest instrument finanțat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei și ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziția investițională în regiune și la nivel european”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

„Bursa este o parte importantă a economiei naționale și reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai importantă sursă de finanțare a companiilor locale. Ne bucură sprijinul pe care autoritățile îl acordă dezvoltării pieței de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susțină companiile să se listeze la bursă.

Autoritățile statului român sunt alături de noi pe mai multe paliere: prin redactarea și implementarea strategiei de dezvoltare a pieței de capital, prin participarea la îmbunătățirea cadrului de guvernanță (Codul de Guvernanță Corporativă al BVB) și implementarea acestuia la nivelul companiilor publice și prin derularea constantă a programului de finanțare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursă. Programul de susținere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoțelul bursei”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

 

Despre program

 

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” se adresează companiilor românești cu capital majoritar privat și este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025. Solicitările de finanțare sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”. În cadrul apelului pot fi finanțate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar și consultanță financiar-contabilă, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum și achiziția de servicii de consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG. De asemenea, companiile își pot acoperi costurile indirecte asociate prezenței pe piața de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului și angajaților pe următoarele teme: guvernanță corporativă, reglementări de transparență bursieră și reglementări privind abuzul de piață, implementarea standardelor de raportare ESG, relația cu investitorii.

Valoarea finanțării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acțiunile nou emise în urma unei oferte publice inițiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferența dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului și ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuția proprie a beneficiarului sau cofinanțarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat și a fost făcut public astăzi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finanțați din Mecanismul de redresare și reziliență și 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijină atragerea de capital prin mecanismele pieței de capital și listarea la bursă a întreprinderilor românești lansat de MIPE, în cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat în martie-aprilie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel