Finanțe comportamentale. Sfaturi pentru cei mici și cei mari, de la profesorul Adrian Mitroi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
EXCLUSIV
Uneori, gestionarea cheltuielilor casei, chiar dacă dă bătăi de cap adulților, poate fi o lecție de maturitate pentru cei mici, este de părere profesorul din cadrul Academiei de Studii Economice, Adrian Mitroi.

Atât timp cât părinții au controlul acestor cheltuieli, le pot folosi ca un instrument de îmbogățire a cunoștințelor financiare, cei mici au doar de câștigat în acest caz. Totuși, părinții trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte importante, pentru a da mai departe niște informații care le vor servi copiilor odată ajunși la vârsta la care vor trebui să își plătească propriile facturi.

 

Sfaturi pentru părinți

Iată câteva dintre aceste sfaturi pe care profesorul ASE le-a subliniat în cadrul unui interviu desfășurat pe tema campaniei DC Educația Financiară, pentru părinți, în ceea ce privește gestionarea facturilor sau a cheltuielilor de vacanță:

”În finanțele comportamentale noi discutăm des acest subiect, este vorba despre când te simți stăpânul banilor tăi și știi ce cheltuieli ai, mergi în vacanță și îți pui banii deoparte din timp, știi că vin facturile de iarnă, îți pui bani deoparte pentru acele facturi, într-un depozit la șase luni, de exemplu, unde există acea curbă a dobânzii, mai atractivă decât cea la contul de economii, care este un hibrid între contul curent și contul de depozit. Această dobândă de la 3, la 6 luni începe să fie mai atractivă și îți faci în fiecare lună un depozit de 1.000 lei, pe trei luni, luna viitoare din nou, este un depozit capitalizare care se înnoiește automat.”

El a specificat că astfel de metode pot servi în momente incerte în economie, cum este cazul liberalizării pieței de energie din luna aprilie a anului viitor, când prețurile facturilor se vor schimba.

”Genul acesta de grijă te protejează la inflație, care este destul de agresivă în aceste momente. Am intrat într-o criză de affordability index, adică nu ne mai putem permite multe lucruri. Vedeți cât greu este pentru noile generații să își permită o rată la un apartament acum. România este bine poziționată din acest punct de vedere, la salariile bune care sunt, prețurile la case totuși nu sunt așa de scumpe precum cele din America, unde pentru tânăra generație cu succes profesional (achiziționarea unui apartament) este un vis pe care părinții lor îl putea realiza cu puțin efort, dar ei se uită ca la ceva imposibil de atins”, a spus Adrian Mitroi.

 

Cum învață să își gestioneze tinerii banii

Profesorul ASE este de părere că părinții trebuie să îi învețe pe copii adevărata valoarea a banilor încă din timp, astfel încât să simuleze un salariu și cotizarea la cheltuielile periodice ale casei, încât tinerii să își facă o viziune de ansamblu a ceea ce înseamnă această responsabilitate.

”Primul lucru luat în considerare este că ei trebuie să fie parte din discuțiile de priorități. Să înțeleagă că ce își doresc este parte din ceea ce își dorește întreaga familie, să fie o parte dintre priorități. Să știe că acele cheltuieli care țin de siguranța alimentară, de mașină, de sănătate sunt principale, că mofturile pot fi amânate și să socotească de două ori dacă necesită acele lucruri. Copilul trebuie să fie parte din aceste decizii. Pentru părinții care pot face asta, alocația, care este o sumă mică dar importantă, trebuie să meargă direct în contul lor. Astfel, pentru că ei au acești bani, îi pun uneori să plătească și așa învață costul de oportunitate. Pe lângă acest lucru, copilul trebuie să știe că primește o recompensă fixă, ajustată cu inflația, și să primească și o recompensă variabilă, în funcție de performanță.

 

VIDEO:

Youtube video image

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel