Firmele vor plăti un impozit minim pe cifra de afaceri? Guvernul explică noile reguli

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Taxe / Foto: DCBusiness
Taxe / Foto: DCBusiness
Guvernul propune modificarea normelor metodologice ale Codului fiscal: clarificări și ajustări pentru companii și contribuabili.

Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de hotărâre care aduce noi ajustări normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificări ce vizează armonizarea normelor cu recentele actualizări legislative și consolidarea unui cadru fiscal mai clar pentru companii și contribuabili. Proiectul își propune, prin amendamentele propuse, să sprijine mediul de afaceri în interpretarea reglementărilor fiscale și în aplicarea eficientă a acestora, fiind orientat spre reducerea riscurilor de neconformare și optimizarea colectării fiscale.

Clarificarea regulilor de calcul pentru impozitul pe profit

Modificările propuse aduc noi precizări referitoare la calculul impozitului pe profit pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro și care datorează impozit minim pe cifra de afaceri dacă impozitul pe profit este sub un anumit prag. Ajustările includ detalii esențiale privind indicatorul „venituri totale” (VT), necesar pentru calculul impozitului minim, și stabilirea clară a elementelor care pot fi deduse, precum accizele și sumele alocate sponsorizărilor. Totodată, se clarifică condițiile prin care contribuabilii din industria energetică (electricitate și gaze naturale) sunt exceptați de la unele prevederi, având în vedere reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Noi reglementări pentru microîntreprinderi

Pentru microîntreprinderi, începând cu 2024, proiectul prevede ajustări în calculul cotelor de impunere și actualizări la criteriile de eligibilitate pentru acest regim fiscal. Modificările urmăresc simplificarea procesului de aplicare a sistemului de impozitare, având în vedere necesitatea de a clarifica interpretarea condițiilor privind deținerea directă și indirectă de titluri de participare. Astfel, sunt introduse norme suplimentare privind condițiile de eligibilitate pentru acest regim fiscal și procedurile de raportare a situațiilor financiare, reducând riscurile de interpretări neclare și sancțiuni pentru contribuabili.

În plus, pentru a fi considerate microîntreprinderi, persoanele juridice trebuie să respecte anumite condiții privind structura acționariatului și volumul veniturilor din diverse activități. Conform noilor reglementări, se clarifică domeniile în care microîntreprinderile pot desfășura activități fiscale și se precizează condițiile de calcul pentru impozit în cazul în care o persoană deține mai mult de 25% din drepturile de vot.

Reguli noi pentru accize și antrepozite fiscale

O noutate semnificativă este introducerea unei prevederi care să permită fabricarea unor produse înlocuitoare de tutun în antrepozite fiscale, inclusiv cele fără ardere, cu sau fără nicotină. Astfel, companiile care își desfășoară activitatea în antrepozite fiscale vor avea mai multă claritate în activitatea de producție și în aplicarea normelor fiscale pentru aceste produse.

Adaptări pentru sectorul energetic

Pentru operatorii din sectorul energetic, noul proiect subliniază necesitatea includerii în sfera activităților reglementate de ANRE a celor legate de racordarea clienților și de regularizarea diferențelor de cantități alocate. Reglementările aduc claritate privind serviciile conexe activității de distribuție, cum ar fi racordarea la rețele de energie și distribuția gazelor naturale. Astfel, operatorii din sectorul de distribuție a energiei vor avea un cadru clar în care să includă aceste activități ca parte a obligațiilor lor reglementate.

Efecte așteptate

Prin aceste modificări, guvernul urmărește optimizarea colectării impozitelor, facilitarea conformării fiscale pentru contribuabili și susținerea unui mediu de afaceri transparent și previzibil. Clarificările și exemplele de calcul incluse în noile norme au rolul de a reduce posibilele interpretări ambigue și de a ajuta contribuabilii să aplice reglementările fiscale în mod corect și eficient.

Aceste ajustări vor sprijini contribuabilii în înțelegerea și aplicarea sistemului fiscal, reducând totodată eventualele confuzii legate de obligativitatea declarării și de calculul impozitelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel