Fitch anunță epoca retrogradărilor companiilor de petrol și gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fitch Ratings
Fitch Ratings
Cea mai mare parte a industriei de combustibili fosili ar putea să se confrunte cu o era de retrogradări de rating, dacă producătorii nu se vor adapta rapid la un viitor cu emisii reduse de carbon, potrivit Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Potrivit agenţiei de rating, care a încercat să evalueze cum vor răspunde companiile la riscurile climatice, precum reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile poluante, cele mai vulnerabile sunt companiile de petrol şi gaze.

Peste o cincime din companiile globale se confruntă cu un risc semnificativ de retrogradare a ratingurilor din cauza unui nivel "ridicat" de vulnerabilitate climatică, în următorul deceniu, arată estimările Fitch. Jumătate din aceşti emitenţi sunt în industria de petrol şi gaze, în timp ce companiile de cărbune şi firmele de utilităţi sunt în mod special expuse riscului de retrogradare.

Şi mai important, peste jumătate din emitenţii globali care ar putea fi retrogradaţi din cauza riscurilor climatice beneficiază în prezent de un rating de tip "investment grade" (-recomandat pentru investiţii-nr.), susţine Fitch, care a analizat un eşantion de 715 companii.

Agenţia Internaţională a Energiei estimează că cererea mondială de petrol va atinge vârful în cursul acestui deceniu. Însă alţi cercetători sunt de părere că momentul de cotitură va avea loc mai devreme. Potrivit Inevitable Policy Response, un grup de prognoză ale cărui date au fost utilizate şi în analiza realizată de Fitch, vârful cererii de petrol ar putea să aibă loc în 2025, după care cererea se va prăbuşi cu peste 60% în următorii 25 de ani.

Amploarea prăbuşirii cererii în perioada următoare "este un număr foarte mare", spune Sophie Coutaux, responsabil pentru ESG în cadrul diviziei de ratinguri corporate la Fitch. Există acum "un foarte mare semn de întrebare" dacă producătorii de petrol şi gaze "vor putea să se adapteze", a adăugat Sophie Coutaux.

Acest avertisment vine într-un moment în care o mare parte din industria de petrol îşi înmulţeşte eforturile cu privire la afacerile sale de bază, după ce războiul din Ucraina a provocat o criză energetică ce a impulsionat preţurile la combustibili fosili. Marii producători de petrol şi-au folosit lichidităţile acumulate în perioada preţurile umflate artificial pentru a-i recompensa pe acţionari şi a se extinde prin achiziţii.

O parte din marii producători mondiali de petrol şi gaze speră că vor putea să îşi reducă emisiile poluante în viitor prin utilizarea tehnologiei de captarea carbonului, atunci când aceasta va fi complet dezvoltată. Însă Fitch avertizează că unele companii din industria de petrol şi gaze ar putea să intre în criză de timp pentru a veni cu planuri fezabile de reducere a emisiilor. Unii emitenţi cu rating de tip investment-grade "au început să investească în reducerea emisiilor de carbon" însă "ritmul trebuie accelerat", susţine Sophie Coutaux.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...


pixel