Ratingul 'BBB-' al României este susținut de apartenența la UE și de fluxurile de capital asociate care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, indicatorii de guvernare și dezvoltare umană sunt peste perechile din categoria 'BBB'. Acestea sunt echilibrate în raport cu deficitele gemene mari la buget și cont curent (CC) în raport cu perechile, un registru slab al consolidării fiscale, rigidități bugetare ridicate și o poziție destul de mare de debitor extern net, se arată în comunicatul Fitch Ratings.
Deficitul bugetar (în termeni ESA) în 2023 este estimat la 6,1% din PIB, practic neschimbat față de 2022 și mult peste obiectivul guvernamental inițial de 4,4% din PIB. Am revizuit în creștere traiectoria deficitului pe termen mediu în contextul poziției inițiale mai puțin favorabile și a majorărilor semnificative ale pensiilor stabilite prin lege în ianuarie și septembrie 2024, cu un impact estimat de 1,8% din PIB în relaxarea fiscală din 2025. Fitch proiectează deficite ale sectorului public general de 6% din PIB în 2024 și 6,4% în 2025.
Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea regulilor fiscale ale UE, deși există riscuri semnificative în scădere, având în vedere incertitudinile actuale legate de planurile fiscale post-electorale și recenta alunecare fiscală a afectat negativ credibilitatea politicilor, transmite agenţia de evaluare financiară, se arată în comunicat.
Fitch estimează că datoria generală a guvernului va crește la 53,3% din PIB în 2025, față de 48% din PIB în 2023, dar totuși sub mediana actuală 'BBB' de 57,5%. În ultimii ani, creșterea nominală puternică, parțial datorată inflației mai ridicate, a contribuit la menținerea creșterii datoriei, dar revizuirile în creștere ale prognozelor noastre privind deficitul și încetinirea semnificativă a creșterii nominale au plasat datoria/PIB pe o traiectorie ascendentă.
Creșterea economiei românești a încetinit în 2023, similar cu tendința din majoritatea statelor membre ale UE. PIB-ul mediu anual a fost de 2% în 2023 conform datelor preliminare, comparativ cu 4,1% în 2022. Cu toate acestea, creșterea PIB-ului este încă mai puternică decât media UE, ilustrată de o creștere de 1% an-an (ajustată sezonier) în 4T23, comparativ cu 0,3% în UE. Prognosticăm o creștere de 3% în 2024 și 2025, comparativ cu prognoza zonei euro de 0,7% și 1,7%, respectiv, și în concordanță cu mediana actuală 'BBB' de 3,1%.
Influxurile mari de fonduri UE, inclusiv fondurile de coeziune din noul cadru financiar multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență, vor rămâne motoare cheie ale creșterii și investițiilor pe termen mediu. În afara stimulului direct al cererii, fondurile UE ar trebui să îmbunătățească și potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea către nivelul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...