"Ce bine e să ne vedem cu toţii astăzi, aici, în format fizic. Depinde doar de noi să rămânem aşa tot anul. Am încredere că veţi face tot ce ţine de voi să rămânem în format fizic anul acesta, din partea mea aţi văzut că este scenariul de bază. Dragi elevi, profesori, mă bucur să marchez deschiderea anului şcolar 2021 - 2022 aici, la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti. Dincolo de performanţele cunoscute ale elevilor, (...) liceul vostru este primul din Capitală care-şi asumă, începând de azi, startul unei reforme profunde. (...) Este extraordinar că alegeţi să implementaţi un program-pilot care înseamnă un model curricular de secol XXI. Un program-pilot bazat pe coordonatele definite în proiectul 'România Educată'", a afirmat prim-ministrul.
El a adăugat că acest program înseamnă un proces de predare, învăţare, evaluare "mai apropiat" de cerinţele şi exigenţele unui învăţământ modern, centrat "în mod real" pe elev. "E nevoie să ne concentrăm cu adevărat pe dezvoltarea unor competenţe relevante. Prin acest pas definim începutul unei reforme profunde în domeniul educaţiei din ţara noastră", a subliniat Florin Cîţu.
Potrivit acestuia, implementarea programului-pilot va fi monitorizată de Ministerul Educaţiei, iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse la nivel naţional. "Ceea ce faceţi voi începând de astăzi ar putea, deşi eu sunt sigur, să ajute generaţii întregi", a transmis premierul. El a menţionat că, în următorii ani, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este prevăzută finanţarea proiectului-pilot în 60 de şcoli.
Citește și Sorin Cîmpeanu: 7.200 de elevi nu vor merge azi la școală
"Ţin foarte mult la reformarea învăţământului şi ştiu că vom reuşi prin proiectul 'România Educată'. Tocmai pentru că este cazul să nu pierdem timpul, săptămâna aceasta vom adopta şi implementa programul. 'România Educată' este cel mai amplu proiect de reformă a educaţiei iniţiat şi dezvoltat de Administraţia Prezidenţială, un proiect care reprezintă viziunea, strategia de ţară în domeniul educaţiei în perspectiva 2030", a spus Cîţu.
Reformele preconizate în domeniul Educaţiei au surse de finanţare multiple - PNRR, bugetul de stat şi fonduri europene, a completat prim-ministrul. "Miza noastră în Educaţie nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva, adică şcoală de secol XXI pentru România de secol XXI, pe care sunt că ne-o dorim cu toţii", a susţinut Florin Cîţu.
În cadrul ceremoniei de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", premierul a participat, alături de elevi şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la un miniconcert de muzică pop-rock românească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...