Florin Cîţu: Economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Adrian Negrescu: Creșterea salariiilor în sectorul privat, un fel de Fata Morgana
Adrian Negrescu: Creșterea salariiilor în sectorul privat, un fel de Fata Morgana
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că, din estimările Institutului Naţional de Statistică, România a avut o creştere economică în 2021 de peste 8%, ceea ce arată că "economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine".

Florin Cîţu a reacţionat, după ce a fost întrebat cum arată situaţia economiei României la finalul anului 2021.

„INS a publicat cifrele pentru primele trei trimestre din 2021 şi arată bine cele trei trimestre. Arată o creştere economică de 8,2% pentru tot anul. Ea va decelera spre finalul anului, dar aici arată deja că economia până în trimestrul trei a mers bine. Va rămâne creşterea economică peste aşteptări”, a declarat preşedintele PNL, la Dcnews.

Fostul premier a amintit că Guvernul pe care l-a condus a început anul 2021 cu o creştere economică estimată la aproape 4,5 şi „se va termina anul cu o creştere economică în jur de 7%”.

„Anul trecut am avut venituri mai mari la buget, am reuşit să scădem deficitul bugetar de la 10% la sub 7%, deşi ţinta era de sub 7,16% şi am avut venituri pentru o primă fază de decontare a facturilor fără să afectăm deficitul bugetar. Performanţa economică pe primele trei trimestre a fost una peste aşteptări”, a mai precizat Florin Cîţu.

„Economia României şi economia globală au fost lovite anul trecut de mai multe şocuri pe partea de costuri, de producţie, de ofertă de la producători şi asta s-a văzut în creşteri de preţuri, unul dintre ele este energia (…)

Florin Cîțu îl contrazice pe ministrul Energiei: Nu se poate să nu plătești factura. Îmi asum rolul de băiat rău

Economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine, decât ne spuneau toţi specialiştii care azi sunt cu noi la guvernare, dar erau specialişti în partea cealaltă şi spuneau că o să fie un dezastru, că o să fie praf. Nu a fost aşa”, a adăugat el.

Întrebat despre rata de inflaţiei de aproape 10% înregistrată în România la sfârşitul lui 2021, Florin Cîţu a explicat că este vorba despre „partea a doua a unei creşteri fără aşteptări şi a unor costuri care se transferă foarte rapid în preţuri”.

„Am avut tot timpul încredere în BNR. Banca Naţională, anul trecut, putea în timpul anului, dacă vedea un pericol permanent sau o creştere a inflaţiei care rămâne sus mult timp, sunt sigur că ar fi acţionat. BNR nu a luat o decizie până în partea de a final a anului când a început să crească uşor dobânzile, ceea ce îmi spune mie că Banca Naţională nu este îngrijorată încă că inflaţia va fi mult peste ţintă.

A crescut inflaţia, dar Banca Centrală avea instrumente dacă voia să reducă această dinamică a inflaţiei”, a explicat liderul liberal.

Florin Cîţu: „E nevoie să ne ducem spre un deficit de 5% dacă vrem să nu avem inflaţie”

„E important ca politica fiscală anul acesta să rămână fermă şi să nu depăşim deficitul de 5,84% din PIB, ba din contră, e nevoie să ne ducem spre un deficit de 5% dacă vrem să nu avem inflaţie. Toate sunt legate şi până la urmă inflaţia îi afectează foarte mult pe românii cu venituri mici, de aceea trebuie să fim foarte atent la rata inflaţiei”, a afirmat preşedintele Senatului.

„Dacă rata inflaţiei rămâne peste 8% până prin martie-aprilie, îmi este teamă că va fi scăpat sub control fenomenul inflaţiei în România (…) E foarte important ca Banca Centrală să acţioneze acum, dar sunt sigur ce face, ca să reducă rata inflaţiei.

Dacă rata inflaţiei rămâne mare în perioada următoare şi dacă BNR nu e ajutată de politica fiscală, îmi este teamă că vom vedea o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc. Asta afectează doar pe românii cu venituri mici, pentru că cei venituri mari ştiu să se descurce. Investesc în altceva.

Românii cu venituri mici au salariu, au rată. Sunt afectaţi şi de aceea e important ca politicienii şi Banca Centrală să lucreze împreună. Pe de o parte, Guvernul să reducă deficitul bugetar, de pe altă parte, Banca Centrală să se asigure că foloseşte politica monetară ca inflaţia să scadă”, a mai spus Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia

pixel