FMI: Economia mondială a intrat în încetinire din cauza tensiunilor comericale
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Economia mondială a trecut de la avânt la "o încetinire sincronizată", din cauza escaladării tensiunilor comerciale globale, a Brexitului şi a incertitudinilor geopolitice, a declarat marţi noul director general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, în primul său discurs, transmit Reuters şi DPA.

"În 2019, ne aşteptăm la o creştere mai lentă în aproape 90% din economiile lumii. Economia globală este acum într-o încetinire sincronizată. Această frânare extinsă înseamnă că anul acesta creşterea economică va înregistra cel mai slab ritm de la începutul deceniului", a avertizat Kristalina Georgieva.

Aceasta a prezentat un studiu FMI în care se arată că efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea însemna o reducere de 700 de miliarde de dolari a PIB-ului global până în 2020, sau aproximativ 0,8%. Pierderile vin ca urmare a scăderii încrederii oamenilor de afaceri şi a reacţiilor negative ale pieţelor, a explicat şeful FMI.

Noul şef al FMI vrea ”să repare acoperișul” înainte de furtună

Ea a cerut statelor să lucreze împreună pentru a revizui reglementările globale privind comerţul, pentru a le face mai sustenabile.

Din cauza tensiunilor comerciale "activitatea industrială pe plan global şi investiţiile s-au redus substanţial", ceea ce va avea efect şi asupra sectorului serviciilor. Toate statele au de pierdut în cazul unui război comercial. Până acum, repercursiunile au inclus întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi creşterea diviziunilor digitale, a explicat oficialul FMI.

În ceea ce poate fi interpretat ca o aluzie la China şi alte state protecţioniste, Georgieva a avertizat împotriva subvenţiilor, a aplicării forţate a transferurilor de tehnologie şi a legislaţiei privind drepturile de proprietate intelectuală.

De asemenea, oficialul a atras atenţia economiilor importante să fie atente cu ratele scăzute ale dobânzilor, apreciind asupra "efectelor secundare negative şi a consecinţelor neinţenţionate" ale acestor politici monetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel