Fond de urgență. Mircea Coșea, sfaturi de educație financiară pentru fiecare român

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Monede / FOTO: Freepik
Monede / FOTO: Freepik
Profesorul de economie, Mircea Coșea, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre importanța gestionării corecte a banilor.

Profesorul Mircea Coșea explică importanța unui buget personal, dar și cum să-l gestionăm corect astfel încât să putem economisi bani pentru obiective pe termen lung ori pe care să îi depunem într-un fond de urgență.

"Bugetul personal este exact ca bugetul național. Este suma de bani pe care o ai la un moment dat și pe care trebuie să o împarți în funcție de necesități. Acesta trebuie să fie reglementat din două puncte de vedere.

Bugetul personal al unui tânăr trebuie să fie reglementat din punct de vedere al dorinței, să se implice cât mai mult în activități pentru a câștiga cât mai mult. Sunt susținătorul modelului american în care tinerii lucrează de la vârsta de 15-16 ani, part-time, sau care au mai multe locuri de muncă. Puterea pe care o are un tânăr îi permite să aibă mai multe activități care să îi aducă venituri suplimentare.

În doilea rând - cheltuielile. Aici lucrurile sunt destul de simple deoarece, pentru o societate consumeristă, tentațiile sunt mari, mediul în care trăim ne obligă foarte des la cheltuieli fiindcă este un mediu consumerist și trebuie reglementat foarte exact cât putem și până când putem să cheltuim. 

La începutul fiecărei luni sau când ne intră salariul, ar trebui să facem exact ca Ministerul de Finanțe - un calcul pe venituri și cheltuieli, astfel încât să vedem care sunt cheltuielile prioritare. Să evaluăm cât ne costă hrana, cât ne costă condițiile de viață - incluzând creditele sau chiria, și apoi să vedem ce putem să ne mai permitem. 

Cum ne stabilim obiectivele financiare

Despre stabilirea obiectivelor financiare pe termen lung sau scurt, profesorul Mircea Coșea spune că nu există obiectiv pe termen scurt și că totul trebuie văzut în perspectivă. Perspectiva pe termen scurt ar trebui văzută ca o bucată din perspectiva pe termen lung, fiecare pas pe care îl facem până la atingerea așa-zisului termen scurt fiind, de fapt, un pas spre obiectivul țintă pe termen lung.

Totodată, profesorul Mircea Coșea a vorbit despre fondul de urgență și despre faptul că noi, românii, nu avem această cultură

Mai multe pe DCNews.

 

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel