Urmărește dezbaterea live

Fondatorul ChatGPT: ”Nu se ştie încă de ce este capabilă IA generativă”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Sam Altman, directorul general al OpenAI, a dezvăluit câteva lucruri interesante. 

Confidentialitatea unui guru al inteligentei artificiale. "Am o mare empatie pentru sentimentele oamenilor, indiferent de ceea ce simt" despre ChatGPT, a declarat pentru AFP Sam Altman, seful OpenAI care a lansat o revolutie tehnologica cu aceasta platforma de inteligenta artificiala (IA) generativa în urma cu un an. Zilele trecute, starul din Silicon Valley a participat la o conferinţă cu înalţi responsabili ai Google şi Meta (Facebook, Instagram) în marja summitului anual al Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC), în plină desfășurare la San Francisco.

Oamenii trebuie să decidă 

În ciuda succesului lor, ChatGPT și alte interfețe capabile să producă texte, imagini și sunete la o simplă cerere naște, totodată, numeroase semne de întrebare, multe temeri: nu reprezintă oare această nouă tehnologice care se întinde tot mai mult în diferite domenii un pericol pentru democrație (dezinformare în masă) sau locuri de muncă (profesii înlocuite)? "Sperăm cu adevărat că aceste instrumente vor fi adoptate de creatori și că vor fi de un real folos", a continuat Sam Altman, referindu-se la artiști, una dintre categoriile care se opun vehement aplicațiilor OpenAI. "Desigur, va trebui să găsim un model economic care să funcţioneze", a adăugat el. "Va trebui însă să-i lăsăm pe oameni să decidă dacă vor această tehnologie sau nu”.

Artiști, scriitori (inclusiv George R.R. Martin, autorul saga "Game of Thrones") au depus în acest an o plângere împotriva OpenAI și a concurenților start-up-ului californian, acuzându-i că s-au folosit de operele lor pentru a crea interfețele fără consimțământ sau remunerație. La Hollywood, greva istorică a scenariștilor și actorilor care s-a încheiat recent se referea în special la temerile lor că IA generativă le-ar putea exploata, pur și simplu, munca. 

Amenințări 

Reglementarea AI este de asemenea dezbătută în parlamentele europene și americane, discuțiile purtându-se în special în jurul întrebării dacă această inteligență artificială nu ar putea contribui la diferite forme de discriminare, manipulare sau fraudă. OpenAI şi alţi giganţi americani ai inteligenţei artificiale cer noi reguli, atâta timp cât ele "nu încetinesc unele dintre progresele incredibile care au loc sub ochii noștri", a precizat Sam Altman.

Guvernul american este deosebit de îngrijorat de rolul pe care îl va juca AI generativă în timpul campaniei electorale din 2024. Tehnologia facilitează, de fapt, crearea de fake-uri și de conținut fals, amplificând, astfel, campaniile de dezinformare.

"Există multe necunoscute, nu se ştie încă de ce este capabilă IA generativă în termeni de video", a recunoscut Sam Altman în timpul conferinţei. Dar acest lucru se va întâmpla rapid și furios în timpul unui an electoral și va trebui să urmărim acest lucru îndeaproape pentru a reacționa în mod corespunzător”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Targ de joburi
Farmacie / Foto: Freepik
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Grafic / FOTO: Freepik
Tineri cercetători / FOTO: Freepik
Investitori / FOTO: Freepik
Vas transportor de gaze naturale lichefiate

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Mihai Daraban, și E.S. dl Noel Servigon, Ambasadorul Republicii Filipine în România
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...


pixel