Fondatorul Evergrande, obligat să-și pună averea la bătaie

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Evergrande. Specialiștii se tem de o criză financiară globală
Evergrande. Specialiștii se tem de o criză financiară globală
Autoritățile chineze i-au spus miliardarului Hui Ka Yan să își folosească averea personală pentru a atenua criza tot mai gravă a datoriilor grupului China Evergrande, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Directiva Beijingului pentru fondatorul Evergrande a venit după ce compania sa a ratat termenul inițial de 23 septembrie pentru plata cuponului unei obligațiuni în dolari, au declarat sursele citate pentru Bloomberg. Guvernele locale din China monitorizează conturile bancare ale Evergrande pentru a se asigura că banii companiei sunt folosiți pentru a finaliza proiectele de locuințe neterminate și nu sunt deturnați pentru a plăti creditorii, au mai spus persoanele respective.

Solicitarea ca Hui să se folosească de propria avere pentru a plăti datoriile Evergrande se adaugă la alte semnele că Beijingul este reticent în a orchestra o salvare guvernamentală, chiar dacă criza gigantului imobiliar se extinde la alți dezvoltatori și înrăutățește sentimentul pe piața imobiliară. Președintele chinez Xi Jinping a luat măsuri drastice împotriva clasei miliardarilor, ca parte a campaniei sale de "prosperitate comună" pentru a reduce decalajul uriaș de avere din țară.

Citește și: Saga Evergrande descurajează cumpărătorii. Piața imobiliară din China continuă să se prăvălească

Nu este clar dacă averea lui Hui este suficient de mare și de lichidă pentru a face o reducere considerabilă a datoriilor Evergrande, care crescuseră la peste 300 de miliarde de dolari în luna iunie. Obligațiunile în dolari ale dezvoltatorului se tranzacționează cu reduceri mari față de valoarea nominală, în timp ce investitorii se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari restructurări de datorii din China.

Averea netă a lui Hui s-a diminuat la aproximativ 7,8 miliarde de dolari, de la 42 de miliarde de dolari la vârful său din 2017, potrivit estimărilor Bloomberg Billionaires Index. Dar cifra vine cu o incertitudine considerabilă. 

O mare parte din averea cunoscută a lui Hui provine din participația sa de control la Evergrande și din dividendele în numerar pe care le-a primit de la companie de la listarea acesteia în 2009 la Hong Kong. Hui a încasat aproximativ 8 miliarde de dolari în ultimul deceniu datorită plăților generoase ale Evergrande, potrivit calculelor Bloomberg. Nu se știe cum a reinvestit Hui aceste dividende.

Hui nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin intermediul Evergrande. Banca Populară a Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. 

Săptămâna trecută, Evergrande i-a surprins pe unii observatori din China după ce a plătit un cupon de 83,5 milioane de dolari către deținătorii de obligațiuni internaționale înainte de expirarea perioadei de grație la 23 octombrie. Nu este clar de unde au provenit fondurile. Separat, Reuters a relatat că Hui a fost de acord să investească bani proprii într-un proiect rezidențial chinezesc legat de o obligațiune pentru a se asigura că acesta va fi finalizat și că deținătorii de obligațiuni vor fi plătiți.

Citește și: Evergrande. Salvare de ultim moment. Investitorii răsuflă ușurați

Următorul test va fi o plată a cuponului în dolari cu scadența la 29 octombrie, când se încheie o perioadă de grație de 30 de zile. În 2022 vor fi o sumedenie de datorii scadente, cu obligațiuni onshore și offshore în valoare de aproximativ 7,4 miliarde de dolari. 

În ultimele luni, vânzările de active au fost de puțin ajutor, chiar și după ce Hui a scos la vânzare participații în zone cândva apreciate, cum ar fi unitățile sale de vehicule electrice și de apă îmbuteliată. Evergrande a declarat miercurea trecută că a renunțat la discuțiile pentru a vinde o participație în divizia sa de gestionare a proprietăților. Tranzacția a eșuat chiar și după ce oficiali din provincia de origine a Evergrande, Guangdong, au ajutat la intermedierea discuțiilor, a declarat o persoană care are cunoștință despre acest lucru.

Cu un an în urmă, acest sprijin - și ajutorul din partea prietenilor bogați ai lui Hui - a fost suficient pentru a ajuta compania să treacă peste o criză de lichidități, când nu a reușit să obțină o listare pe ușa din spate pentru unitatea sa continentală. Acum, imperiul lui Hui se transformă într-una dintre cele mai mari victime ale eforturilor președintelui Xi de a limita excesele conglomeratelor alimentate de datorii și de a dezamorsa riscurile de pe piața imobiliară.

Evergrande și companiile sale afiliate au fost construite printr-un amestec agresiv de emisiuni de datorii, vânzări de acțiuni, împrumuturi bancare și finanțări fantomă - căi de finanțare care au fost în mare parte întrerupte în urma măsurilor de reprimare.

Citește și: Cutia Pandorei nu a fost deschisă de Evergrande. Mesajul Băncii centrale a Chinei 

Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urbane și Rurale a instruit în august filialele locale din China să supravegheze fondurile pentru proiectele imobiliare ale Evergrande în conturi speciale de garanție, au declarat persoane familiare cu această chestiune. În cadrul supravegherii sporite, fondurile dezvoltatorului trebuie să fie folosite mai întâi pentru construcții pentru a asigura livrarea proiectului, au spus persoanele respective. 

Evergrande nu a terminat încă locuințele pentru 1,6 milioane de cumpărători care au depus deja depozite. Vânzările sale imobiliare s-au prăbușit cu aproximativ 97% în timpul sezonului de vârf al achizițiilor de locuințe, ceea ce a redus și mai mult capacitatea sa de a genera fonduri. 

Problemele firmei infectează piața imobiliară în general. Elanul cumpărătorilor se evaporă și, în septembrie, prețurile au început să scadă pentru prima dată în șase ani.

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare bancară din China a promis că va menține restricțiile impuse pe piața imobiliară a națiunii, chiar dacă aceste politici au afectat dezvoltatorii îndatorați. În timp ce oficialii au spus băncilor să accelereze din nou creditarea ipotecară, banca centrală a indicat că riscurile de contagiune de la Evergrande sunt "controlabile" și este puțin probabil să se răspândească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...


pixel