Urmărește dezbaterea live

Francezii vor avea preț plafonat la electricitate și în 2023
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Franța va avea și în 2023 preț plafonat la energie electrică
Franța va avea și în 2023 preț plafonat la energie electrică
Ministrul Tranziţiei Energetice din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, a anunţat duminică faptul că Executivul lucrează la un nou plafon pentru creşterea preţului electricităţii pentru toţi consumatorii, în 2023, dar nu a dat indicii despre noul prag, relatează agenţia EFE.

"Guvernul şi-a asumat responsabilităţi pentru a atenua creşterea preţurilor la energia electrică şi fără mecanismul pe care l-am pus în mişcare creşterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (în 2022). Iniţiativa noastră va fi la fel anul viitor", a spus ea într-un interviu pentru postul de radio RTL.

Pannier-Runacher a afirmat că în următoarele zile vor fi noutăţi în legătură cu noul plafon şi a subliniat că această măsură va fi stabilită împreună cu ministrul Economiei, Bruno Le Maire, şi cu prim-ministrul Elisabeth Borne.

Ea a semnalat, totodată, că această limitare a preţurilor va fi compensată de noi venituri pentru a menţine obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.

De asemenea, a vorbit despre cele aproape jumătate din totalul de 56 de reactoare nucleare din Franţa care în prezent nu funcţionează din motive de mentenanţă şi şi-a exprimat încrederea că majoritatea vor redeveni operaţionale pentru a nu lipsi energia electrică în iarnă ce vine.

"În fiecare săptămână de întâlnim cu cei de la EDF (compania care operează centralele nucleare) pentru a afla dacă s-au înregistrat avansuri", a precizat ministrul.

În plan european, Pannier-Runacher a menţionat că Executivul comunitar lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice şi un plafon pentru preţul gazelor.

"Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuţie pentru că, pentru majoritatea, costurile de producţie practic nu au variat, dar preţul la care vând da, a explodat", a spus ministrul, fără a intra în detalii despre modul în care ar putea fi aplicată această taxă.

În ceea ce priveşte polemica legată de călătoriile poluante cu avionul ale fotbaliştilor profesionişti - antrenorul PSG a glumit că se va deplasa într-un buggy cu vele- Pannier-Runacher a spus că Executivul pregăteşte un plan pentru ca sportivii de elită să contribuie la reducerea cu 10% a emisiilor în timpul deplasărilor, optând pentru mijloace mai nepoluante, precum trenul.

UE a ajuns la un acord pentru plafonarea prețurilor la energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel