Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Cercetătorii au folosit un model pentru a prezice modul în care fumul se va deplasa prin regiune și au spus că nu va reprezenta un risc pentru sănătate
Fumul provenit din incendiile de vegetație din Canada, care s-a abătut asupra unor părți din estul Statelor Unite și al Canadei într-o ceață groasă, a ajuns deasupra Norvegiei și se așteaptă să ajungă în sudul Europei, au declarat vineri oficialii norvegieni.
Folosind un model de prognoză climatică, oamenii de știință din domeniul atmosferei și climei de la Institutul norvegian de cercetare a climei și mediului (NILU) au prezis cum va călători fumul prin atmosferă, curgând deasupra țării scandinave înainte de a se deplasa mai la sud. Nu se aștepta ca fumul să reprezinte un risc pentru sănătate acolo.
"Fumul provenit de la incendiile de pădure din Canada încă se deplasează deasupra Norvegiei. Acesta va ajunge și în alte părți ale Europei în următoarele zile", a precizat institutul pe Twitter.
Fumul s-a deplasat deasupra Groenlandei și Islandei începând cu 1 iunie, iar observațiile din sudul Norvegiei au înregistrat concentrații tot mai mari de particule aerosolizate, a precizat instituția de cercetare independentă.
"Este posibil să putem vedea o brumă sau să simțim miros de fum", a declarat Nikolaos Evangeliou, cercetător principal la NILU. "Cu toate acestea, nu credem că numărul de particule din aer aici, în Norvegia, va fi suficient de mare pentru a fi dăunător pentru sănătatea noastră. Atunci când fumul ajunge în Europa, numărul de particule este mult mai mic".
Probabil că fumul va continua să se deplaseze prin Norvegia, în timp ce incendiile ard în Canada, a precizat el într-un comunicat.
Kjetil Tørseth, director de cercetare la NILU, a declarat că, odată cu creșterea temperaturilor din cauza crizei climatice, incendiile de pădure vor fi probabil mai frecvente și de o amploare mai mare.
"Așa că eu cred că acest tip de episoade vor fi mai frecvente în viitor. Și au, desigur, un impact asupra climei", a declarat el pentru Associated Press. "Suntem interesați în special să vedem efectele asupra Arcticii, unde depunerea funinginii pe zăpadă și gheață ar putea crește de fapt încălzirea locală".
Canada și coasta de est a SUA s-au confruntat cu niveluri periculoase de poluare din cauza incendiilor canadiene, în special în provincia estică Quebec. Fâșii masive de aer nesănătos s-au extins până în partea de vest a SUA.
Miercuri a fost cea mai gravă zi de poluare atmosferică cauzată de incendii din istoria recentă a SUA - în aceeași zi în care New York și Detroit au raportat cea mai proastă calitate a aerului din lume.
Fumul a plasat peste 110 milioane de americani sub avertismente de aer toxic, a dus la întârzieri ale zborurilor pe aeroporturile importante, a cauzat amânarea meciurilor din Liga Majoră de Baseball și a determinat oamenii să scoată măștile de față din epoca pandemiei.
Canada a cerut ajutor pentru combaterea a peste 400 de incendii la nivel național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.