Furnizorii mici de gaze fug de consumatori: Pierderea e clară și totul este incert

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Concluziile unei analize a situației actuale
Concluziile unei analize a situației actuale
În aceeași zi în care legea plafonării prețului la gaze intra în vigoare, doi furnizori, care sunt și distribuitori în mediul rural (o zonă care în general, accede greu la gaze), au decis să renunțe la licența de furnizare, adică să nu mai vândă gaze consumatorilor cărora le distribuie gaze. La scurt timp alți furnizori au recurs la această metodă și o analiză efectuată de Asociația Energia Inteligentă arată că mulți furnizori vor recurge, probabil, la această metodă.

ANRE a ”rezolvat” original problema interzicând furniorilor posibilitatea de a-și depune licența de furnizare. Lipsa înțelegerii că un furnizor care merge în pierdere nu are cum să susțină o afacere, iar cauza acestei situații este determinată de construcția Legii Plafonării și Subvenției, scrie expertul Dumitru Chisăliță, detaliind respectivul studiu. 

Să analizăm situația consumatorilor casnici care nu se încadrau în prevederile legii pentru a primii compensații și care primeau gaze până la 1 noiembrie 2021, de la furnizorii care au renunțat la licență:

- Spre exemplu un consummator casnic al fostului furnizor ProGaz, care avea un preț final al gazelor de 498 lei/MWh (conform ofera de pe site-ul lor), trebuie să achite conform legii plafonării cca. 370 lei/MWh.

- Logic ProGaz ar fi trebuit să primească de la stat diferența de 128 lei/MWh.

- Dar legea vorbește că va restitui ProGaz, ”Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale ”. Admițând că prețul mediu al gazelor achiziționate și livrate de ProGaz în perioada aprilie – septembrie 2021 este de 121 le/MWh și prețul mediu de achiziție al gazelor pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022 este de 423 lei/MWh (prețul de vanzare a gazelor pe BRM în Q1 2022), prețul mediu (ponderat 40% – 60% pentru cele două perioade) ar fi de 302,3 lei/MWh. Respectiv furnizorul ar trebui conform legii să primeasca 52,3 lei pentru fiecare MWh vândut în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Respectiv sa suporte din buzunar 75,7 lei/MWh. Sigur furnizorii băieți deștepți au vândut gazelle ieftine din portofoliu începând cu data de 7 octombrie 2021 (data anunțării plafonării prețului la gaze), marcând un profit important și au început să achiziționeze gaze mai scumpe pentru a marca un nou profit de data aceasta urmare a Legii Plafonării.

Citește și Anunțul ANRE pentru toți furnizorii de gaze

- Renunțarea la licența de furnizare de către unii furnizori a adus consumatorul în situația de a fi trecut în FUI și urmează ca trei luni, după decizia ANRE, să achite în cel mai fericit caz cca. 642,82 lei/MWh, preț de contract din care preț efectiv achitat de consumator  370 lei/MWh (sigur FUI urmând să primească acești bani de la stat prin legea plafonării, după achiziția de gaze tot și tot mai scumpe).

Astfel, vom vedea cum în doar câteva luni mulți dintre furnizori vor rămâne fără licență (vor rămâne voit, fără contract de echilibrare, care echivalează cu retragerea licenței) sau vor intra în incapacitate de plată și beneficiarii reali ai legii vor fi unii dintre furnizori, care apreciez că au fost cu adevărat în spatele acestei legi, și care au cules beneficiile unor profituri din vânzarea cantităților ieftine achiziționate în primăvară, vor încasa profituri urmare a plafonării și încasării banilor de la stat și își vor recupera și chiar crește portofoliul de clienți prin FUI ul determinat de eliminarea micilor furnizori de pe piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel