Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Criptomonedele au fost furate pe 23 iunie de la Horizon Bridge, un serviciu operat de Harmony blockchain care permite transferul activelor către alte blockchains.
De atunci, activitatea hackerilor sugerează că aceștia ar putea avea legătură cu Coreea de Nord, despre care experții spun că se numără printre cei mai prolifici atacatori cibernetici. Specialiștii ONU spun că Pyongyang folosește fondurile furate pentru a-și susține programele nucleare și de rachete.
Stilul de atac și viteza mare a plăților sunt similare atacurilor anterioare care au fost atribuite unor actori legați de Coreea de Nord, a declarat marți pe Twitter Chainalysis, o firmă blockchain care lucrează cu Harmony pentru a investiga atacul.
Această concluzie a fost reluată de alți investigatori.
Există indicii puternice că Lazarus Group din Coreea de Nord ar putea fi responsabil pentru acest furt, pe baza naturii hack-ului și a spălării ulterioare a fondurilor furate, a declarat joi, într-un raport, o altă firmă, Elliptic.
Dacă se confirmă, atacul ar fi al optulea din acest an - totalizând 1 miliard de dolari în fonduri furate - care ar putea fi atribuit Coreei de Nord, reprezentând 60% din totalul fondurilor furate în 2022, a declarat Chainalysis.
Abilitatea Coreei de Nord de a încasa activele furate ar fi putut fi complicată de recenta scădere a valorii criptomonedelor, au declarat experți și oficiali sud-coreeni pentru Reuters.
Citește și: Bitcoin s-a prăbuşit. Şocul zilei pe piaţa criptomonedelor
Cotaţia bitcoin a scăzut sâmbătă sub pragul de 20.000 de dolari, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, continuând o tendinţă de scădere care se manifestă de câteva luni, pe măsură ce investitorii abandonează activele riscante în contextul creşterii dobânzilor, transmite Reuters.
În jurul orei 09.06 GMT, cea mai importantă monedă digitală înregistra o scădere de 7,1%, până la 18.993 de dolari, după ce anterior a căzut până la 18.732 de dolari, cea mai scăzută valoare de după luna decembrie 2020.
De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia bitcoin a scăzut cu aproximativ 59% în timp ce o altă criptomonedă importantă, ether, a pierdut 73% din valoare.
Sectorul criptomonedelor a fost afectat săptămâna aceasta de anunţul venit de la creditorul cripto Celsius din SUA, care a decis să îngheţe retragerile şi transferurilor între conturi, provocând temeri cu privire la evoluţia pieţei activelor digitale. Pe acest fundal a venit şi decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) care a majorat dobânda de bază cu 75 de puncte de bază, ceea ce a sporit şi mai mult presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piaţa bursieră.
Conform datelor publicatede firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.
La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...