Fuziune nucleară. Pas revoluționar în domeniu, anunțat de oamenii de știință
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Experții anunță un pas important înainte în domeniul fuziunii nucleare
Experții anunță un pas important înainte în domeniul fuziunii nucleare
Departamentul Energiei intenționează să anunțe marți că oamenii de știință au reușit pentru prima dată să producă o reacție de fuziune care creează un câștig net de energie - o piatră de hotar majoră în încercarea de zeci de ani, care până acum a costat miliarde de dolari, de a dezvolta o tehnologie care să furnizeze energie curată, ieftină și nelimitată.

Scopul cercetării în domeniul fuziunii este de a reproduce reacția nucleară prin care se creează energie pe soare. Este un "sfânt graal" al energiei fără carbon pe care oamenii de știință îl urmăresc încă din anii 1950. Mai este încă cel puțin un deceniu - poate chiar zeci de ani - până la utilizarea comercială, dar cea mai recentă dezvoltare va fi probabil prezentată de administrația Biden ca o afirmare a unei investiții masive a guvernului de-a lungul anilor, notează Washington Post.

Sume uriașe din fonduri publice și private au fost investite în cursa fuziunii la nivel mondial, cu scopul de a produce, în cele din urmă, instalații de fuziune care ar putea aduce electricitate în rețele fără amprentă de carbon, fără deșeuri radioactive și cu mult mai puține resurse decât cele necesare pentru a exploata energia solară și eoliană. Dincolo de beneficiile pentru climă, promotorii spun că ar putea contribui la aducerea de electricitate ieftină în zonele sărace ale lumii.

"Pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta era doar o chestiune de timp", a declarat un cercetător senior în domeniul fuziunii, familiarizat cu activitatea instalației naționale de aprindere de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, unde a fost făcută descoperirea.

Descoperirea a fost raportată pentru prima dată de Financial Times duminică. Noua evoluție a fost confirmată de două persoane familiarizate cu cercetările, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a evita să devanseze anunțul oficial. Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, urmează să facă anunțul oficial marți, în cadrul unui eveniment mediatic prezentat ca fiind dezvăluirea "unei descoperiri științifice majore".

Sursă inepuizabilă și curată de energie

Știința fuziunii nucleare se bazează pe ciocnirea a doi atomi la viteze incredibil de mari și pe transformarea energiei rezultate din această reacție în electricitate care poate alimenta locuințele și birourile fără emisii de carbon sau a arunca deșeuri radioactive în mediul înconjurător.

În deceniile în care oamenii de știință au experimentat reacții de fuziune, nu au reușit până acum să creeze una care să producă mai multă energie decât consumă. Deși această realizare este semnificativă, există încă provocări inginerești și științifice monumentale.

Crearea câștigului net de energie a necesitat angajarea unuia dintre cele mai mari lasere din lume, iar resursele necesare pentru a recrea reacția la scara necesară pentru ca fuziunea să devină practică pentru producția de energie sunt imense. Mai mult, inginerii nu au dezvoltat încă utilaje capabile să transforme în mod accesibil această reacție în energie electrică care să poată fi implementată în mod practic în rețeaua electrică.

Potrivit oamenilor de știință, construirea unor dispozitive suficient de mari pentru a crea energie de fuziune la scară largă ar necesita materiale extraordinar de greu de produs. În același timp, reacția creează neutroni care exercită o presiune enormă asupra echipamentului care o creează, astfel încât acesta poate fi distrus în timpul procesului.

Și mai există și întrebarea dacă tehnologia ar putea fi perfecționată în timp util pentru a contracara schimbările climatice provocate de emisiile de carbon.

Chiar și așa, cercetătorii și investitorii în tehnologia de fuziune au salutat descoperirea ca fiind un progres important.

"Va exista o mare mândrie că acest lucru s-a întâmplat în Statele Unite", a declarat David Edelman, care conduce politica și afacerile globale la TAE, o mare companie privată de energie de fuziune. "Aceasta este o etapă foarte importantă pe drumul către energia de fuziune".

Descoperirea survine în contextul în care administrația Biden acordă prioritate cercetării în domeniul energiei de fuziune în agenda sa privind clima și energia. Proiectele se află printre primii care vor primi zeci de miliarde de dolari în subvenții și granturi autorizate prin intermediul pachetului major de măsuri privind clima semnat de Biden în vară, numit Inflation Reduction Act.

În ultimele decenii, Statele Unite, Rusia și diverse națiuni europene au alocat miliarde de dolari guvernamentali încercând să stăpânească această știință, crezând că, dacă ar reuși, ar fi o binefacere pentru întreaga lume.

Citește și: Cel mai puternic magnet din lume, trimis în Europa. Miza, fuziunea nucleară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel