Garantare prelungită pentru 300 proiecte de investiţii din zona rurală
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a prelungit beneficiarilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (AFIR) garantarea pentru 300 de proiecte de investiţii, în valoare totală de peste 800 milioane lei, informează miercuri instituţia.

"Ca urmare a încheierii exerciţiului financiar 2017 - 2018 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă rezultatele activităţii de acordare a garanţiei pentru restituirea avansului in favoarea beneficiarilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Pe lângă cele 731 de garanţii nou acordate, în valoare de 632,8 milioane lei, FNGCIMM a prelungit garantarea pentru un număr de 300 de proiecte de investiţii, în valoare totală de peste 800 milioane lei", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Beneficiarii Programului, localităţi din mediul rural din întreaga ţară, au implementat proiecte de infrastructură rutieră, educaţie, prin construcţia sau renovarea de grădiniţe şi şcoli, sau proiecte cu puternic impact în creşterea calităţii vieţii - construcţia de reţele de alimentare cu apă şi canalizare.

"Avem în vedere extinderea portofoliului de produse de garantare dedicate dezvoltării economiei rurale, atât prin multiplicarea numărului de proiecte garantate prin emiterea de scrisori de garanţie pentru restituirea avansului în favoarea AFIR, cât şi prin integrarea unor noi instrumente de garantare dedicate sectorului agricol", a spus Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

La nivel naţional, în topul judeţelor cu cele mai multe proiecte demarate prin Programul National de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, în exerciţiul 2017 - 2018 şi garantate de FNGCIMM, se situează judeţul Dolj, cu 63 de proiecte, urmat de judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita, cu câte 43 de proiecte. Judeţul Bistriţa-Năsăud se distinge prin ponderea valorică a investiţiilor garantate - peste 76 milioane lei, urmat de Dolj, cu 57 milioane lei.

Valoarea scrisorii de garanţie este de maxim 100% din valoarea avansului pentru contractele finanţate din PNDR 2014-2020. Condiţia principală de eligibilitate este ca beneficiarii să deţină un contract de finanţare sau un act adiţional cu AFIR şi să nu înregistreze credite restante la băncile comerciale la data solicitării de acordare a scrisorilor de garanţie.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel