Gaze naturale: Franța se pregătește pentru o iarnă cumplită, Germania, în alertă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Starea de încordare devine tot mai mare
Starea de încordare devine tot mai mare
Franța nu este la fel de dependentă de gazul rusesc ca Germania, dar Parisul depune eforturi susținute pentru a-și umple stocurile la capacitate maximă înainte de venirea iernii, iar guvernul cere companiilor să își reducă consumul cu 10% pe parcursul a doi ani.

În condițiile în care Rusia a început să reducă masiv exporturile de gaze către Europa ca represalii la sancțiunile occidentale legate de războiul din Ucraina, țările europene iau măsuri pentru a evita să rămână fără energie iarna viitoare și pentru a scăpa de gazul rusesc pe termen lung...

În Franța, premierul Elisabeth Borne a făcut un bilanț al situației, anunțând, totodată, că ajutorul acordat pentru gaze se va prelungi "până la sfârșitul anului". Ea a amintit, de asemenea, că situația este "mult mai favorabilă în Franța (decât în Germania), unde suntem mai puțin dependenți de gazul rusesc", datorită terminalelor de import de GNL (gaz natural lichefiat) și a interconexiunilor de gaz cu Spania.

Stocurile de gaze la 100% înainte de iarnă

Premierul a adăugat că guvernul a cerut operatorilor și furnizorilor de gaze naturale să își umple stocurile de gaze "aproape de 100%" până la 1 noiembrie, în timp ce, în mod normal, li se cere să le umple doar până la 85%. În prezent, instalațiile de stocare a gazelor sunt pline în proporție de 59%, față de 46% în aceeași perioadă a anului trecut. Aceste depozite subterane de gaz asigură un sfert din necesarul Franței și până la două treimi în anumite zile de iarnă, în timpul perioadelor de frig.

Un nou terminal GNL plutitor în Le Havre

Concret, guvernul va cere operatorilor de stocare Storengy (filială a Engie) și Teréga să cumpere ei înșiși gaz pentru a umple rezervoarele, pe lângă achizițiile făcute de furnizorii de gaz, cum ar fi Engie sau TotalEnergies. Aceste societăți de depozitare vor beneficia de o "garanție financiară" din partea statului, a precizat Matignon.

Premierul a anunțat, de asemenea, că Franța va achiziționa un nou terminal GNL plutitor în Le Havre, care va fi construit de TotalEnergies. Lucrările de conectare a vasului la rețeaua de gaz vor începe "la începutul toamnei" și se așteaptă ca acesta să fie pus în funcțiune "în septembrie 2023".

Către o raționalizare în întreprinderi și administrații

Pentru a reduce riscul de penurie, guvernul intenționează, de asemenea, să aplice o reducere a cererii de gaz, dar și de electricitate, cu scopul de a "diminua consumul de energie cu 10% în următorii doi ani" în întreprinderi și administrații. În acest scop vor fi înființate grupuri de lucru privind "sobrietatea energetică", care vor elabora, până la sfârșitul verii, "planuri de acțiune concreteA".

Această sobrietate este, de fapt, o raționalizare, în orice caz o repartizare inteligentă a resurselor de gaz", a declarat Nicolas de Warren, președintele Uniden, o federație a marilor industriași consumatori de energie, intervievat de "Les Echos".

Citește și Avertisment privind aprovizionarea cu gaze a Europei: Situația s-ar putea deteriora și mai mult

Între timp, zece din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au activat primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat Frans Timmermans, comisarul european responsabil cu politica climatică. Iar printre ele se află și Germania. 

De la 15 iunie, Franța nu mai primește gaz rusesc prin conducte, dar continuă să importe gaz lichefiat din Rusia cu ajutorul unor tancuri de GNL. Pentru a compensa această pierdere, Franța și-a mărit importurile de GNL (+66% în primele cinci luni ale anului), în special din Statele Unite. În plus, fluxurile de GNL prin tancuri și gazoducte din alte țări, în special Norvegia și Spania, sunt, de asemenea, utilizate mai mult, potrivit Ministerului pentru Tranziția Energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel