Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
"Astăzi (joi - n.r.) am avut o nouă întâlnire de lucru cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan. Am discutat aplicat despre cooperarea concretă în energie, în domeniile prioritare. Am transmis că România este interesată să importe volume de gaze din Republica Azerbaidjan, având în vedere Parteneriatul Energetic Strategic consolidat dintre cele două ţări. Totodată, am reiterat că în actualul context de securitate Coridorul Sudic este un factor de consolidare a securităţii energetice europene şi mai ales un instrument mult aşteptat de diversificare a aprovizionării cu gaze, Azerbaidjanul şi Europa fiind acum conectate cu o legătură energetică directă, sigură şi fiabilă", a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, în acest cadru a fost luat în considerare şi proiectul de realizare a unui cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră.
”Totodată, am făcut schimb de opinii cu privire la alte perspective ale cooperării energetice bilaterale, inclusiv în domeniul energiei nucleare", a mai spus oficialul român.
Citește și Măsurile luate pentru REDUCEREA facturilor la gaze și energie. România, la coada clasamentului UE
Urmare a creșterii prețului la gaze și energie în Europa, începând cu luna mai 2021, țările europene au inițiat diferite măsuri pentru a preîntâmpina efecte nocive asupra consumatorilor. Asociaţia Energia Inteligentă prezintă o sinteză a acestora.
Astfel, Spania a fost prima țară care a luat măsuri de preîntâmpinare a efectelor creșterii prețurilor la gaze, urmată de alte 6 țări (Franța, Italia, Germania, Grecia, Portugalia și Cipru) care au aplicat măsuri din luna septembrie 2021, alte 4 (Belgia, Bulgaria, Cehia și Estonia) țări au aplicat măsuri din luna octombrie 2021, 6 țări între care și România au aplicat aceste măsuri din noiembrie 2021. De remarcat că 5 țări au considerat că nu este necesar să intervină în piață sub nici o formă prețurile nefiind o problem pentru consumatori (Ungaria, Luxemburg, Danemarca, Slovacia si Lituania).
Cele mai multe țări din UE (14) au preferat să compenseze creșterile de preț din toamna lui 2021, prin acordarea unor vouchere consumatorilor, excepție a făcut România și Estonia.
România este țara din UE care a acordat unele dintre cele mai mici ajutoare efective din Europa consumatorilor de gaze (Suedia a fost singura țară care a avut scheme sub România de compensare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...