Gazele din Marea Neagră. Demetrescu spune cât timp mai putem exploata zăcământul
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
România poate pierde enorm  / Foto: Arhivă
România poate pierde enorm / Foto: Arhivă
EXCLUSIV
Expertul în energie Ovidiu Demetrescu a făcut mai multe precizări legate de Legea offshore și exit-ul de pe piața din România a companiei Exxon.

Ovidiu Demetrescu a spus, în legătură cu Legea offshore că: ”Nu am înțeles de ce legislativul nostru a amânat decizia privind această lege. S-au supărat cei de la Exxon și au plecat. NU au plecat pentru alte oportunități. Au plecat pentru că s-a amânat prea mult punerea în practică a legislației.”

Gazele astea au o valoare pentru noi acum

Specialistul a amintit că gazele sunt un combustibil de tranziție în procesul de decarbonizare în care se intenționează înlocuirea în primă instanță a cărbunilor cu gazele naturale.

În aceste condiții, expertul atrage atenția că, ”gazele noastre vor avea valoare economică numai până în 2050. Dincolo de acea dată estimările sunt că vom avea foarte multă energie regenerabilă și va fi o țintă de emisii zero. Asta înseamnă că nu vom mai produce energie electrică nici nu gaz. Rezultatul este că de prin 2070 nu ne vor mai interesa gazele deloc. Vom avea încălzirea electrificată, transportul electric, industriile vor trece și acestea pe electric, probabil mai puțin industria chimică. Concluzia este că Green Deal va produce enorm de multe schimbări.”

Citește și: Ovidiu Demetrescu: Dependența de gazele rușilor nu se poate schimba peste noapte

Ovidiu Demetrescu, expert în energie, a explicat că numai cei naivi pot crede că se poate elimina peste noapte dependența de gazul rusesc.

Expertul a amintit faptul că industria Germaniei depinde în proporție de peste 75% de gazul rușilor: ”Dacă credem că putem elimina peste noapte, din procesele industriale acest gaz, puntem naivi! Nu există un înlocuitor astăzi”.

Gazele Naturale Lichefiate, pot suplini gazele rușilor?

Specialistul a vorbit despre varianta Gazului Natural Lichefiat (LNG) care poate fi transportat pe mare și care ar fi o soluție pentru gazele rușilor: ”Este un gaz care vine din două surse principale, din SUA sau din zona Golfului Persic. Gazele lichefiate pot fi livrate numai pe mare și pot fi descărcate prin două puncte în Franța, un terminal în Atlantic și altul în Mediterana. Mai sunt terminale LNG în sudul Italiei iar pentru România, cele mai apropiate terminale LNG sunt în Grecia, două la număr dintre care unul chiar la granița cu Turcia”. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel