Gazele naturale. Alt atac al Moscovei? DA, dar cu o sabie cu două TĂIȘURI

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
După modelul unde dai și unde crapă
După modelul unde dai și unde crapă
Rusia nu va mai accepta plăți în dolari și euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE, o decizie prin care Vladimir Putin impune un fel de ultimatum furnizorilor europeni pentru viitoarele contracte.

Anunțul a avut un efect imediat asupra monedei rusești, care s-a întărit față de euro și dolar, după ce s-a prăbușit pe 24 februarie, când forțele rusești au intrat în Ucraina. Putin a aruncat zarurile. Ce vor face europenii? Dacă vor refuza noile, nu vor mai avea gaz rusesc. Dacă le acceptă, vor susține valoarea rublei și vor inversa unele dintre efectele celor trei săptămâni de sancțiuni.

Accelerarea embargoului UE?

”Totul este încă destul de vag, dar ține de comunicare", a estimat Alexandre Andlauer, expert în energie pentru Kpler, pentru BFM Business. Contractele actuale nu sunt afectate, nu pot fi modificate astfel, dar acest anunț poate fi perceput ca o dorință a rușilor de a nu mai vinde. Pe de altă parte însă, acest lucru ar putea accelera alegerea europeană de a nu mai cumpăra din Rusia.

"Occidentul ar putea lovi Rusia cu un embargo petrolier care ar scufunda economia rusă", a avertizat pe Telegram Andriy Iermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelensky. "Va fi o bătălie economică cheie, iar Occidentul unit trebuie să învingă”, a adăugat oficialul de la Kiev. 

Da, dar un eventual embargou european ar reprezenta o "problemă reală" pentru motorină, al cărei consumator important este Europa, a avertizat, la rândul său, ministrul francez pentru tranziție energetică. "Noi, în Europa și în Franța, trebuie să ne ocupăm de această nevoie de motorină, care va deveni din ce în ce mai crucială”, a atras atenția Barbara Pompili. "Ar fi foarte complicat", a fost de acord Alexandre Andlauer.

Prea multe emoții false

Pentru Antoine Levy, profesor la MIT Economics, există "o mulțime de emoții false în legătură cu această regulă, ca și cum ar fi o lovitură de geniu a lui Putin care i-a pus pe europeni la zid. Este absurd", a comentat el pe Twitter.

"În prezent, importatorul european care are dolari și vrea să cumpere gaz rusesc trimite dolari la Gazprom, care îi trimite gazul. Gazprom trebuie să își plătească salariile și costurile în ruble și vinde dolarii băncii centrale a Rusiei pentru ruble", explică el.

"La finalul procesului, europeanul are mai puțini dolari, și mai multe gaze. Banca centrală rusă are mai multe rezerve în dolari. Gazprom are mai puțin gaz și mai multe ruble. În conformitate cu noua regulă, europeanul folosește dolari pentru a cumpăra ruble de la un rus (de exemplu, o bancă), apoi ruble pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, și-a continuat raționamentul profesorul Levy. 

"O bancă rusă trebuie să-și vândă dolarii Băncii centrale contra ruble (obligatoriu din martie). Rezultatul este exact același. Uniunea Europeană are mai puțini dolari și mai mult gaz, Gazprom are mai puțin gaz și mai multe ruble, iar Banca centrală rusă mai mulți dolari. Cel puțin, este o modalitate pentru Putin de a se asigura că societățile rusești precum Gazprom nu trișează, păstrând dolari pentru ele însele", subliniază Antoine Levy, care consideră că "este mai degrabă o regulă anti-oligarhică decât una anti-europeană.

Citește și Omul din umbra lui Putin a anunțat când va folosi Rusia ARMA nucleară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel