Gazele naturale. Alt atac al Moscovei? DA, dar cu o sabie cu două TĂIȘURI
Autor: Simona Haiduc | 23 Martie 2022, 19:16
După modelul unde dai și unde crapă
După modelul unde dai și unde crapă
Rusia nu va mai accepta plăți în dolari și euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE, o decizie prin care Vladimir Putin impune un fel de ultimatum furnizorilor europeni pentru viitoarele contracte.

Anunțul a avut un efect imediat asupra monedei rusești, care s-a întărit față de euro și dolar, după ce s-a prăbușit pe 24 februarie, când forțele rusești au intrat în Ucraina. Putin a aruncat zarurile. Ce vor face europenii? Dacă vor refuza noile, nu vor mai avea gaz rusesc. Dacă le acceptă, vor susține valoarea rublei și vor inversa unele dintre efectele celor trei săptămâni de sancțiuni.

Accelerarea embargoului UE?

”Totul este încă destul de vag, dar ține de comunicare", a estimat Alexandre Andlauer, expert în energie pentru Kpler, pentru BFM Business. Contractele actuale nu sunt afectate, nu pot fi modificate astfel, dar acest anunț poate fi perceput ca o dorință a rușilor de a nu mai vinde. Pe de altă parte însă, acest lucru ar putea accelera alegerea europeană de a nu mai cumpăra din Rusia.

"Occidentul ar putea lovi Rusia cu un embargo petrolier care ar scufunda economia rusă", a avertizat pe Telegram Andriy Iermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelensky. "Va fi o bătălie economică cheie, iar Occidentul unit trebuie să învingă”, a adăugat oficialul de la Kiev. 

Da, dar un eventual embargou european ar reprezenta o "problemă reală" pentru motorină, al cărei consumator important este Europa, a avertizat, la rândul său, ministrul francez pentru tranziție energetică. "Noi, în Europa și în Franța, trebuie să ne ocupăm de această nevoie de motorină, care va deveni din ce în ce mai crucială”, a atras atenția Barbara Pompili. "Ar fi foarte complicat", a fost de acord Alexandre Andlauer.

Prea multe emoții false

Pentru Antoine Levy, profesor la MIT Economics, există "o mulțime de emoții false în legătură cu această regulă, ca și cum ar fi o lovitură de geniu a lui Putin care i-a pus pe europeni la zid. Este absurd", a comentat el pe Twitter.

"În prezent, importatorul european care are dolari și vrea să cumpere gaz rusesc trimite dolari la Gazprom, care îi trimite gazul. Gazprom trebuie să își plătească salariile și costurile în ruble și vinde dolarii băncii centrale a Rusiei pentru ruble", explică el.

"La finalul procesului, europeanul are mai puțini dolari, și mai multe gaze. Banca centrală rusă are mai multe rezerve în dolari. Gazprom are mai puțin gaz și mai multe ruble. În conformitate cu noua regulă, europeanul folosește dolari pentru a cumpăra ruble de la un rus (de exemplu, o bancă), apoi ruble pentru a cumpăra gaz de la Gazprom”, și-a continuat raționamentul profesorul Levy. 

"O bancă rusă trebuie să-și vândă dolarii Băncii centrale contra ruble (obligatoriu din martie). Rezultatul este exact același. Uniunea Europeană are mai puțini dolari și mai mult gaz, Gazprom are mai puțin gaz și mai multe ruble, iar Banca centrală rusă mai mulți dolari. Cel puțin, este o modalitate pentru Putin de a se asigura că societățile rusești precum Gazprom nu trișează, păstrând dolari pentru ele însele", subliniază Antoine Levy, care consideră că "este mai degrabă o regulă anti-oligarhică decât una anti-europeană.

Citește și Omul din umbra lui Putin a anunțat când va folosi Rusia ARMA nucleară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe