Gazoductul care amenință Europa. Este Forța Siberiei
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
"Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.
"Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa", subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.
Rusia își reorientează afacerile cu gaze naturale spre Răsărit. Cel mai mare exportator de gaze naturale al lumii a construit un gazoduct gigant din Siberia în China, pentru a satisface apetitul energetic al acestui stat. Noua conductă, care a primit numele Forța Siberiei (Power of Siberia), face parte din planul președintelui Vladimir Putin de a reduce dependența Rusiei de piețele europene și de a pătrunde pe piețele Asiei, în plină ascensiune, scrie Bloomberg.

Construit de gigantul energetic Gazprom, gazoductul se întinde pe aproximativ 3000 de kilometri, pornind de la două zăcăminte situate în cea mai geroasă parte a Siberiei până la granița chineză. De aici urmează un traseu de 3370 kilometri până aproape de Shanghai. Partea rusă a Foței Siberiei va fi gestionată de Gazprom, care, în 2014, a semnat un acord în valoare de 400 miliarde de dolari prin care se obligă să livreze timp de 30 de ani câte 38 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Este cel mai mare contract din istoria companiei ruse.

Conducta a fost deja alimentată cu gaz natural. Inaugurarea oficială a fost programată pentru începutul lunii decembrie. O ceremonie la care vor participia, prin videoconferință, președinții rus și chinez, Putin și Xi Jinping. Într-o primă fază se va merge pe 10 milioane de metri cubi de gaze furnizate pe zi, pentru a se ajunge la capacitatea maximă de transport în 2025.

De ce e important pentru Rusia și China

Forța Siberiei poate servi drept asigurare în cazul deteriorării iremediabile a relațiilor dintre Rusia și UE. Până acum, cea mai mare parte a producției ruse de gaze a mers spre Vest, în special prin gazoductele Ucrainei. Între Kiev și Moscova nu mai există de foarte multă vreme înțelegere, iar pericolul ca rușii să închidă robineții conductelor care aprovizionează Europa se intensifică mai ales pe timpul iernii.

Citește și Pânza de păianjen a Gazprom. Rețeaua gazoductelor către Europa

În ceea ce privește China, cel mai mare consumator și importator de resurse energetice din lume, gazul rusesc este mai ieftin decât cel lichefiat adus pe mare. Printre altele, Beijing a susținut ideea realizării unei ramificări, Forța Siberiei-2, care să deservească zonele industriale pe pe coasta de est a Chinei.

Ce înseamnă pentru Europa

Forța Siberiei întărește pozițiile Rusiei în negocierea contractelor de gaze naturale cu țările europene. Dacă Moscova va trimite spre Răsărit cantități tot mai mari de gaze, Occidentul va trebui, probabil, să plătească mai mult pentru a-și asigura necesarul. În paralel, Gazprom va deschide și al doilea gazoduct prin Marea Baltică, Nord Stream-2, dublând, astfel, capacitatea de transport a traseului nordic. Ceea ce oferă Rusiei posibilitatea de a ocoli complet Ucraina în cazul escaladării tensiunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel