„Potrivit estimărilor disponibile, circa 800 de milioane de metri cubi de gaz se aflau în cele trei segmente ale gazoductelor la momentul incidentului. Pentru comparație, aceasta reprezintă consumul Danemarcei pe trei luni”, a declarat Serghei Kuprianov, precizând că, la momentul avariilor, conductele nu transportau gaz „din diferite motive”, dar ambele erau gata de operare.
Gazprom a început să caute soluții pentru repararea sistemului Nord Stream, dar nu se știe deocamdată cât va dura. „Putem spune cu siguranță că va fi o sarcină foarte dificilă”, a mai spus Kuprianov.
Primul pas va fi o inspecție tehnică a conductelor avariate. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a anunțat marți că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.
Forțele aeriene daneze au publicat, marți, imagini surprinse dintr-un avion de vânătoare F-16 deasupra Mării Baltice cu scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. De asemenea, seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea conductelor. Incidentul a fost urmat de acuzații reciproce între Rusia și Occident privind autorul acestui act de sabotaj, potrivit Digi24.
Putin: Atacul asupra Nord Stream reprezintă un „act de terorism internațional”
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin „şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.
Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.
Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, notează Reuters.
Vineri, șeful agenției de spionaj din Rusia, Serghei Narîșkin, a spus că Moscova are „materiale” care arată că Occidentul a jucat un rol în scurgerile de gaze din conductele Nord Stream.
„Avem materiale care arată spre o pistă occidentală în organizarea și implementarea acestor acte teroriste”, a spus Narîșkin, care este șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) din Rusia.
Suedia: Scurgerile din conductele Nord Stream au fost rezultatul acțiunii unui stat
„Este foarte probabil ca scurgerile de gaz să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc la Bruxelles, vineri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.