Gazprom a anunțat cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul încă neelucidat din Marea Baltică
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Gazprom a anunțat cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul încă neelucidat din Marea Baltică
Gazprom a anunțat cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul încă neelucidat din Marea Baltică
Cele trei segmente ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 conțineau circa 800 de milioane de metri cubi de gaz în momentul în care au avut loc avariile care au dus la scurgerile de metan din Marea Baltică, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit TASS.

„Potrivit estimărilor disponibile, circa 800 de milioane de metri cubi de gaz se aflau în cele trei segmente ale gazoductelor la momentul incidentului. Pentru comparație, aceasta reprezintă consumul Danemarcei pe trei luni”, a declarat Serghei Kuprianov, precizând că, la momentul avariilor, conductele nu transportau gaz „din diferite motive”, dar ambele erau gata de operare.

Gazprom a început să caute soluții pentru repararea sistemului Nord Stream, dar nu se știe deocamdată cât va dura.  „Putem spune cu siguranță că va fi o sarcină foarte dificilă”, a mai spus Kuprianov.

Primul pas va fi o inspecție tehnică a conductelor avariate. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a anunțat marți că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

Forțele aeriene daneze au publicat, marți, imagini surprinse dintr-un avion de vânătoare F-16 deasupra Mării Baltice cu scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. De asemenea, seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea conductelor. Incidentul a fost urmat de acuzații reciproce între Rusia și Occident privind autorul acestui act de sabotaj, potrivit Digi24.

Putin: Atacul asupra Nord Stream reprezintă un „act de terorism internațional”

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin „şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, notează Reuters.

Vineri, șeful agenției de spionaj din Rusia, Serghei Narîșkin, a spus că Moscova are „materiale” care arată că Occidentul a jucat un rol în scurgerile de gaze din conductele Nord Stream.

„Avem materiale care arată spre o pistă occidentală în organizarea și implementarea acestor acte teroriste”, a spus Narîșkin, care este șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) din Rusia.

Suedia: Scurgerile din conductele Nord Stream au fost rezultatul acțiunii unui stat

„Este foarte probabil ca scurgerile de gaz să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, ce are loc la Bruxelles, vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel