Gazprom lovește Europa! Ce se întâmplă cu gazul livrat prin Ucraina?

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazprom
Gazprom
Gazprom a tăiat gazele către Austria iar premierul Karl Nehamer a comentat că țara sa nu se va lăsa șantajată de Vladimir Putin.

Gazprom taie livrările către Austria, dar fluxurile prin Ucraina continuă fără întreruperi

Gazprom PJSC a încetat livrările de gaze naturale către Austria, prin compania OMV AG, după un conflict comercial legat de un arbitraj în valoare de 230 de milioane de euro. Cu toate acestea, fluxurile de gaz către Europa prin Ucraina continuă la niveluri normale, diminuând pe termen scurt impactul asupra pieței energetice europene.

Ce s-a întâmplat între Gazprom și OMV?

OMV, unul dintre cei mai vechi parteneri ai Gazprom, a confirmat că livrările de gaz din partea companiei ruse au fost reduse la zero începând de sâmbătă, ora 6:00. Decizia vine după ce OMV a anunțat că va înceta plățile către Gazprom pentru a recupera compensațiile acordate în cadrul unei dispute arbitrale.

Impactul asupra fluxurilor regionale de gaz

Deși livrările directe către OMV au fost oprite, fluxurile de gaz rusesc către Europa continuă prin Ucraina. Datele operatorului slovac de transport Eustream arată că gazul intră în Slovacia la punctul de frontieră Velke Kapusany și este transportat mai departe către Austria și alte țări vecine.

Totuși, livrările către Austria prin terminalul Baumgarten sunt cu 17% mai mici față de ziua precedentă. Surse din industrie sugerează că alte companii din regiune, precum Slovensky Plynarensky Priemysel AS (SPP) din Slovacia și MVM Zrt. din Ungaria, ar putea compensa deficitul, utilizând marje de toleranță din contractele lor cu Gazprom.

Posibile ajustări și scenarii pe termen scurt

Fostul ministru slovac al economiei, Karel Hirman, avertizează că fluxurile de gaz către Europa Centrală ar putea suferi ajustări la începutul săptămânii viitoare, având în vedere că este nevoie de aproximativ trei zile pentru ca gazul să ajungă din Rusia în Austria.

În Austria, oficialii asigură că aprovizionarea cu gaz este garantată pentru această iarnă. Stocurile sunt pline, iar cererea este în scădere față de anii anteriori, conform fostului CEO al OMV, Gerhard Roiss. Cu toate acestea, există temeri privind o posibilă creștere a prețurilor cu până la 20%, ceea ce ar putea accentua presiunile inflaționiste.

Un final pentru parteneriatul Gazprom-OMV

Leo Lehr, reprezentant al autorității de reglementare E-Control din Austria, a subliniat că încetarea contractului pe termen lung dintre OMV și Gazprom reprezintă mai mult decât o întrerupere temporară a livrărilor. „Aceasta înseamnă o ruptură comercială de lungă durată, mai importantă decât fluxurile de gaz în sine,” a declarat Lehr, citat de Bloomberg.

OMV își diversifică sursele de aprovizionare, investind în producția din Norvegia și achiziționând gaze naturale lichefiate (LNG). În plus, Austria ar putea accelera utilizarea rezervelor interne de gaz pentru a preveni speculațiile pe piață și creșterea necontrolată a prețurilor.

Viitorul pieței gazelor în Europa

În timp ce livrările prin Ucraina continuă, incertitudinea privind noile acorduri contractuale dintre Gazprom și alte țări din Europa Centrală ridică semne de întrebare asupra stabilității pieței.

Pentru moment, atenția rămâne asupra capacității țărilor europene de a-și diversifica sursele de energie și de a face față unei eventuale creșteri a prețurilor gazelor, mai ales pe fondul condițiilor meteorologice mai reci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Steagul Ungariei / Foto: kormany.hu
Meciul de box dintre Mike Tyson și Jake Paul / Captură video
Gazprom
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe
WhatsApp / Foto: Freepik

WhatsApp introduce o funcție așteptată de toată lumea

WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...

Sebastian Burduja
Contor electric

România, din nou cu cel mai mare preț la energie din Europa

Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...

În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer

Trump a băgat spaima în companiile farmaceutice

Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...

Marcel Ciolacu
Bursa de Valori București
Uniunea Europeana
Rompetrol

Profitul operaţional al Rompetrol Rafinare s-a redus cu 41%

Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...

Gaze / Foto: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
România a renunțat să mai anunțe când va trece la euro
Rafinărie / FOTO: Freepik
CNE Cernavoda
Agenție BRD
Guvernul României / Ilustrație: Oana Pavelescu

Comisia Europeană, pesimistă privind economia României

Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior,...

Luna. Foto: Pexels.com

Ce au descoperit chinezii pe faţa ascunsă a Lunii

Sonda robotică Chang'e-6 a Chinei a făcut istorie în...

Foto: Pexels.com
Foto: pexels.com
Bitcoin în gheață / Foto: Freepik
pexels.com

pixel