Guvernul rus cerut luni gigantului gazelor naturale, Gazprom, să nu plătească dividende până în 2023, potrivit unui decret publicat pe site-ul Executivului. Această recomandare care sună, mai degrabă, ca un ordin, vine după ce compania a anunțat primele pierderi anuală începând din 1999.
La Bursa de la Moscova, acțiunile Gazprom au scăzut cu peste 5,5%, până la cel mai scăzut nivel din 10 octombrie 2022, la scurt timp după ce exporturile întreprinderii au fost puternic afectate de misterioasele explozii care au spart trei din cele patru conducte de gaz gazoductelor Nord Stream 1 și 2, ambele destinate Germaniei.
Compania cu sediul în Sankt Petersburg a suferit o pierdere de aproximativ 7 miliarde de dolari pentru 2023 din cauza scăderii vânzărilor de gaze către Europa, pe fondul consecințelor politice severe din conflictul din Ucraina.
Europa a fost cea mai mare piață a Gazprom până în 2022, când conflictul dintre Rusia și Ucraina a dus la o diminuarea severă a livrărilor de gaze ale Gazprom.
Potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters, în 2022, Rusia a furnizat un total de aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaz către Europa pe diferite rute. Volumul a continuat însă să scadă cu 55,6%, ajungând anul trecut la 28,3 miliarde de metri cubi.
Se poate spune că această cifră a ajuns acum la mii de ani lumincă depărtare de recordul de 200,8 miliarde m3 pe care Gazprom i-a pompat în 2018 către UE și alte țări, cum ar fi Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.