Gazprom va vinde gaze către China în ruble și yuani, în loc de euro, cu efect imediat

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Gazprom a declarat că își va schimba contractul de furnizare de gaze către China în ruble și yuani, în loc de euro, în condițiile în care Kremlinul își intensifică eforturile de a scoate comerțul din monedele pe care le consideră "neprietenoase", pe fondul sancțiunilor americane și europene.

Plata se va face 50% în ruble și 50% în yuani, cu efect imediat

Gigantul de stat din domeniul gazelor naturale a semnat marți un acord suplimentar la contractul existent cu China National Petroleum Corp. pe această temă, a precizat Gazprom într-un comunicat. Plata se va face 50% în ruble și 50% în yuani, cu efect imediat, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni care nu sunt încă publice. 

La începutul acestui an, președintele Vladimir Putin a cerut ca principalii clienți ai Gazprom din Europa să plătească gazele în ruble, după ce SUA și aliații săi au înghețat peste 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale rusești deținute în dolari și euro din cauza invaziei sale în Ucraina. Mai mulți cumpărători au refuzat, iar Gazprom le-a întrerupt livrările, în timp ce cei mai mari consumatori au fost de acord cu noile condiții ale Moscovei, potrivit Bloomberg.

Și Turcia va plăti gazul rusesc în ruble dar doar un sfert din cât cumpără

De asemenea, Rusia trece la plata în ruble pentru gazele naturale cu Turcia, care nu s-a alăturat sancțiunilor și care se bucură de legături strânse cu Kremlinul. Însă, inițial, doar un sfert din totalul plăților va fi achitat în moneda rusă, restul fiind în dolari și euro, a precizat persoana în cauză. Ponderea în ruble va crește în timp, a adăugat persoana respectivă.

Contractul Gazprom de aprovizionare a Chinei prin intermediul gazoductului Power of Siberia, semnat în 2019, a fost estimat la 400 de miliarde de dolari pe durata sa de viață de 30 de ani. Livrările au crescut în mod constant și ar urma să ajungă la cel puțin 15 miliarde de metri cubi în 2022, față de 10,4 miliarde de metri cubi livrați anul trecut. 

În februarie, în timp ce Putin vizita Beijingul în perioada premergătoare războiului, Gazprom a semnat un al doilea acord pentru livrarea a încă 10 miliarde de metri cubi pe an, pe o perioadă de 25 de ani, prin intermediul unei noi conducte, deși livrările nu au început încă. Câteva săptămâni mai târziu, producătorul de gaze a semnat, de asemenea, un contract de proiectare a legăturii Soyuz Vostok care traversează Mongolia spre China, care ar putea transporta până la 50 de miliarde de metri cubi pe an.

Prețul gazelor naturale s-a prăvălit! A pierdut toată creșterea din ajun 

A fost o corecție, au explicat analiștii: prețul gazului în Europa a coborât sub 2.300 de dolari pentru 1.000 metri cubi. Prețul contractelor futures cu livrare în luna octombrie pe hub-ul TTF din Olanda s-a prăbușit cu 12,5%, până la 214,95 euro pe MWh, sau 2251 dolari pe 1.000 mc la cursul de schimb actual, potrivit datelor bursiere ICE.

Prețul gazelor în Europa este în scădere după o creștere abruptă de 30% din ziua anterioară, când prețul futures a ajuns la aproape 2.900 de dolari pentru 1.000 mc. Saltul cotațiilor a avut loc după ce Gazprom a anunțat că a oprit complet și pe termen nelimitat pomparea gazului prin conducta Nord Stream din cauza unor probleme tehnice. Cu toate acestea, prețurile s-au corectat pe parcursul zilei de tranzacționare și până la sfârșitul ședinței au revenit la aproximativ 2.500 pentru 1.000 de metri cubi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel