George Soros taie orice legături cu Elon Musk
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk și George Soros
Elon Musk și George Soros
De la adunarea acționarilor Tesla, care va avea loc la Austin, Texas, pe 16 mai, va lipsi o importantă figură.

Este vorba despre George Soros, iar motivul absenței este că pur și simplu acesta nu mai este acționar al producătorului de vehicule electrice, începând cu data de 31 martie.

Potrivit documentelor de reglementare, Soros Fund Management (SFM), fondul de hedging al finanțatorului, a lichidat toate acțiunile Tesla achiziționate începând cu al doilea trimestru al anului 2022. SFM surprinsese pe toată lumea prin ajustarea strategiei sale de investiții în industria auto începând cu acel trimestru. 

Miliardarul care se mulțumea să parieze pe start-up-uri de vehicule electrice precum Lucid Motors (LCID) și Rivian (RIVN) a achiziționat de asemenea și o participație la Tesla. El a achiziționat mai întâi 29.883 de acțiuni Tesla care au fost evaluate la puțin peste 20,1 milioane de dolari la 30 iunie 2022.

El a continuat să aibă încredere în grupul din Austin, Texas, și în carismaticul și capriciosul său director general Elon Musk, profitând de o cădere a acțiunilor cu peste 50% între ianuarie și septembrie 2022 pentru a-și tripla participația la 89.647 de acțiuni Tesla la 30 septembrie.

Soros a pariat pe Tesla 

Investiția mare a sugerat că Soros a crezut în strategia lui Musk pentru Tesla, în ciuda faptului că miliardarul a fost distras de achiziția Twitter, în valoare de 44 de miliarde de dolari. La acea vreme, Musk se afla într-o bătălie juridică cu conducerea Twitter și vorbea foarte puțin despre Tesla. Fundamentele Tesla erau foarte solide. Pentru al treilea trimestru, aceasta înregistrase un profit ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare de aproape 5 miliarde de dolari, în creștere cu 55% față de anul trecut, în timp ce veniturile au urcat cu 56%, la 21,5 miliarde de dolari. 

Livrase 907.573 de vehicule în primele nouă luni din 2022, în creștere cu 45% față de anul precedent, și produsese 927.910 mașini, în creștere cu aproape 49%. 

În al patrulea trimestru al anului 2022, Soros și-a continuat strategia de achiziționare de acțiuni Tesla. El deținea 132.046 de acțiuni la 31 decembrie, potrivit documentelor depuse la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse. Aceasta a reprezentat o creștere de 42.399 de acțiuni, comparativ cu 30 septembrie. Participația sa la Tesla era atunci evaluată la aproape 16,27 milioane de dolari.

Ceea ce este interesant de observat este faptul că Soros a continuat să achiziționeze acțiuni Tesla în timp ce producătorul auto suferea o prăbușire la bursă. În total, acțiunile Tesla au pierdut 65% din valoarea lor anul trecut. 

Trei luni mai târziu, Soros și-a vândut toate acțiunile Tesla. El nu mai deținea nicio poziție la 31 martie, potrivit noilor documente depuse la SEC. 

Pierderi potențiale

Nu este clar ce l-a determinat pe Soros să vândă toată poziția sa la Tesla, dar este important de reținut că prețul acțiunilor Tesla a înregistrat o revenire de 68,4% în primele trei luni ale anului, după ce grupul a publicat rezultate pe 25 ianuarie, cu un profit net de 12,6 miliarde de dolari în 2022. Grupul intenționează să producă până la 2 milioane de vehicule în 2023, după ce anul trecut a fabricat 1,37 milioane de vehicule. La aceste vești bune, se adaugă începerea producției, în cursul acestui an, a Cybertruck, primul pick-up al firmei. Acest vehicul este perceput ca o viitoare sursp consistentă de profit, întrucât portofoliul de comenzi este plin, iar așteptările pe care le trezește sunt foarte mari.

În categoria veștilor proaste, Tesla a redus semnificativ prețurile vehiculelor sale, inclusiv ale foarte popularelor Model Y și Model 3. Acest lucru duce la scăderea marjelor. În plus, concurența îi ajunge din urmă. Cu alte cuvinte, există mai multe EV-uri pe piață.

Soros, a cărui avere netă este estimată la 8,5 miliarde de dolari la data de 13 mai, potrivit Bloomberg Billionaires Index, este bine cunoscut pentru că investește bani în eforturi filantropice. Cea mai mare parte a activelor firmei sale aparțin Open Society Foundations, care sprijină "oameni din întreaga lume care lucrează pentru justiție, echitate și liberă exprimare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel