Germania a provocat scăderea burselor europene. Ce s-a întâmplat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ultimele date statistice i-au dezamagit pe investitori
Ultimele date statistice i-au dezamagit pe investitori
Piețele bursiere europene au deschid în scădere vineri dimineață, deoarece au persistat îngrijorările legate de inflație, după ce Germania a raportat o creștere record a prețurilor de producție în iulie.

În jurul orei 10:20, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,2%, la 439,7 puncte. La Paris, CAC 40 și SBF 120 au scăzut cu 0,3% și, respectiv, 0,4%. Indicele DAX 40 de la Frankfurt a scăzut cu 0,5%, în timp ce FTSE 100 de la Londra a crescut cu 0,1%. Trendul s-a menținut și în prima parte a zilei. 

Prețurile producătorilor germani au înregistrat în iulie cea mai mare creștere din istorie, determinată de costurile energiei, potrivit datelor publicate vineri de Destatis, biroul federal de statistică. Luna trecută, indicele a crescut cu 37,2% față de anul precedent, după o creștere de 32,7% în iunie și de 33,6% în mai.

Inflația ridicată, înăsprirea măsurilor adoptate de băncile centrale și încetinirea ritmului economic rămân în prim-planul atenției investitorilor.

Joi, președintele Fed din St Louis, James Bullard, a declarat că va susține o nouă majorare importantă a ratei dobânzii la următoarea ședință a băncii centrale din 20-21 septembrie. La acea ședință, "aș fi în favoarea a 75 de puncte de bază în acest stadiu", a spus el, dar a precizat că este prematur să se spună că vârful inflației a trecut în SUA.

În Asia, principalii indici au evoluat vineri într-un sac mixt. Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a încheiat aproape neschimbat, iar Shanghai Composite a pierdut 0,6%.

PE ALTE PIEȚE:

Randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani, titlul de referință al pieței, era de 2,924%, în creștere de la 2,883% joi seara. Randamentul pentru Bund-ul german pe 10 ani este de 1,185%, în creștere de la 1,102% joi seara.

-Euro a pierdut 0,1% față de dolar, ajungând la 1,0082 dolari.

-Prețurile petrolului sunt în scădere. Contractul din octombrie pentru petrolul Brent din Marea Nordului a pierdut 1,12 dolari, ajungând la 95,47 dolari pe baril, iar contractul din septembrie pentru petrolul light sweet crude (WTI) listat la Nymex a scăzut cu 1,03 dolari, ajungând la 89,47 dolari pe baril.

ACȚIUNI DE URMĂRIT:

-Sodexo pierde 1,7%. Potrivit FactSet, Jefferies și-a redus recomandarea pentru grupul de catering de la "buy" la "hold", iar ținta de preț de la 91 la 88 de euro.

-Furnizorul de echipamente feroviare Alstom (+0,5%) a primit o comandă pentru 15 TGV-uri suplimentare din partea căilor ferate franceze (SNCF), în valoare totală de aproape 590 de milioane de euro.

-Compania de biotehnologie Valneva (+0,2%) a demarat procesul de solicitare a autorizației de introducere pe piață la Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru vaccinul său candidat la o singură injecție împotriva chikungunya (VLA1553) la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

-Acțiunile Just Eat Takeaway.com au urcat cu 25,3% la Bursa din Amsterdam. Specialistul olandez în livrarea de mese a anunțat vânzarea participației sale de aproximativ 33% în societatea mixtă iFood către Prosus Group (+0,6% la Amsterdam) pentru o sumă de până la 1,8 miliarde de euro, în contextul în care încearcă să se concentreze pe îmbunătățirea profitabilității și pe alocarea disciplinată a capitalului.

Citește și Prognoză amețitoare. Aurul poate ajunge la peste 2.000 $ pe uncie în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel