Germania a provocat scăderea burselor europene. Ce s-a întâmplat
Autor: Simona Haiduc | 19 aug 2022, 14:52
Ultimele date statistice i-au dezamagit pe investitori
Ultimele date statistice i-au dezamagit pe investitori
Piețele bursiere europene au deschid în scădere vineri dimineață, deoarece au persistat îngrijorările legate de inflație, după ce Germania a raportat o creștere record a prețurilor de producție în iulie.

În jurul orei 10:20, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,2%, la 439,7 puncte. La Paris, CAC 40 și SBF 120 au scăzut cu 0,3% și, respectiv, 0,4%. Indicele DAX 40 de la Frankfurt a scăzut cu 0,5%, în timp ce FTSE 100 de la Londra a crescut cu 0,1%. Trendul s-a menținut și în prima parte a zilei. 

Prețurile producătorilor germani au înregistrat în iulie cea mai mare creștere din istorie, determinată de costurile energiei, potrivit datelor publicate vineri de Destatis, biroul federal de statistică. Luna trecută, indicele a crescut cu 37,2% față de anul precedent, după o creștere de 32,7% în iunie și de 33,6% în mai.

Inflația ridicată, înăsprirea măsurilor adoptate de băncile centrale și încetinirea ritmului economic rămân în prim-planul atenției investitorilor.

Joi, președintele Fed din St Louis, James Bullard, a declarat că va susține o nouă majorare importantă a ratei dobânzii la următoarea ședință a băncii centrale din 20-21 septembrie. La acea ședință, "aș fi în favoarea a 75 de puncte de bază în acest stadiu", a spus el, dar a precizat că este prematur să se spună că vârful inflației a trecut în SUA.

În Asia, principalii indici au evoluat vineri într-un sac mixt. Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a încheiat aproape neschimbat, iar Shanghai Composite a pierdut 0,6%.

PE ALTE PIEȚE:

Randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani, titlul de referință al pieței, era de 2,924%, în creștere de la 2,883% joi seara. Randamentul pentru Bund-ul german pe 10 ani este de 1,185%, în creștere de la 1,102% joi seara.

-Euro a pierdut 0,1% față de dolar, ajungând la 1,0082 dolari.

-Prețurile petrolului sunt în scădere. Contractul din octombrie pentru petrolul Brent din Marea Nordului a pierdut 1,12 dolari, ajungând la 95,47 dolari pe baril, iar contractul din septembrie pentru petrolul light sweet crude (WTI) listat la Nymex a scăzut cu 1,03 dolari, ajungând la 89,47 dolari pe baril.

ACȚIUNI DE URMĂRIT:

-Sodexo pierde 1,7%. Potrivit FactSet, Jefferies și-a redus recomandarea pentru grupul de catering de la "buy" la "hold", iar ținta de preț de la 91 la 88 de euro.

-Furnizorul de echipamente feroviare Alstom (+0,5%) a primit o comandă pentru 15 TGV-uri suplimentare din partea căilor ferate franceze (SNCF), în valoare totală de aproape 590 de milioane de euro.

-Compania de biotehnologie Valneva (+0,2%) a demarat procesul de solicitare a autorizației de introducere pe piață la Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru vaccinul său candidat la o singură injecție împotriva chikungunya (VLA1553) la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

-Acțiunile Just Eat Takeaway.com au urcat cu 25,3% la Bursa din Amsterdam. Specialistul olandez în livrarea de mese a anunțat vânzarea participației sale de aproximativ 33% în societatea mixtă iFood către Prosus Group (+0,6% la Amsterdam) pentru o sumă de până la 1,8 miliarde de euro, în contextul în care încearcă să se concentreze pe îmbunătățirea profitabilității și pe alocarea disciplinată a capitalului.

Citește și Prognoză amețitoare. Aurul poate ajunge la peste 2.000 $ pe uncie în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe