Germania amână până în decembrie introducerea taxei pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul german va amâna impunerea planificatei taxe pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate, a anunţat Ministerul Economiei, transmite Bloomberg.

În loc să fie aplicată retroactiv din septembrie, taxa se va aplica de la 1 decembrie 2022 până pe 30 iunie 2023, au informat autorităţile de la Berlin.

Decizia vine după ce grupurile de lobby din energie au criticat planificata taxă, care este destinată să finanţeze o parte din efortul mai amplu de plafonare a preţurilor la gaze şi electricitate pentru gospodării şi companii.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Cancelarul german Olaf Scholz anunţase, în septembrie, deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Restituirea fostelor taxe auto. Încă puțin și noul mecanism poate fi aplicat

Au trecut mai bine de patru luni de când noul mecanism de restituirea a fostelor taxe auto a intrat în vigoare printr-o ordonanță oficializată în iunie. Acum, autoritățile au mai adăugat o piuliță care să pună-l în mișcare.

De ce a fost nevoie de un nou mecanism?

Pentru că, printr-o decizie din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a hotărât că o perioadă de un an pentru solicitarea restituirilor, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă. Scurtă prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român.

Prin urmare, autoritățile au fost obligate să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto prin care perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani. Această perioadă a început să curgă din data de 29 iunie 2022 și va dura până pe 29 iunie 2027.

De noul mecanism pot beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare ce a însoțit OUG 93/2022 în forma sa de proiect reieșea că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care, evident, au fost respinse.

De ce nu a funcționat mecanismul până acum? 

Pentru că nu au existat normele metodologice de aplicare a mecanismului. În plus, mai era nevoie și de modelul  cererii de restituire. Document care face obiectul Ordinului Ministerului Mediului 2.806/2022, oficializat la sfârșitul săptămânii trecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel